Не правете тези неща в четвъртък, ще съжалявате горчивоВеднъж на всеки четири години годината е високосна и вместо обичайните 365, тя има 366 дни, като допълнителният ден се прибавя към най-краткия месец – февруари. Такава е и 2024 г.

Съществуването на високосната година се налага заради разминаването между слънчевата система и Грегорианския календар. Това е начин календарната година да се синхронизира със сезоните. 

Още древните астрономи са забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара.

Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

Въпреки че самият високосен ден не е свързан с много суеверия, някои хора вярват, че събитията на тази дата могат да имат специално значение или да доведат до уникални последици.


Четете още:

🔴 Земетресение в Турция

🔴 Скръбна вест! Напусна ни един от най-добрите художници

🔴 БТВ уплаши хората в метрото в София

Източник: Блиц

Коментари

горе