Срокът на годност на панелките изтича: Невъзможно е да бъдат съборени, но може да се удължи техният животПанелните блокове, познати на всеки един гражданин, могат да се видят в много наши градове.

По времето на социализма кварталите на всички големи градове в България са застроен именно по този начин, и то за рекордно кратко време.

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо и отгоре залят бетон. Те имат различни функции и видове – подови, стенни, фасадни (последните нямат носеща функция). Произвеждат се в т.н. домостроителни комбинати (над 30 в цяла България) и се извозват до строежа с панеловоз. Повдигат се с кранове и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи с тези на другите панели. Сетне местата на допир се запълват с различни бетонни разтвори, а отгоре се уплътняват херметически с еластичен материал.

Специалисти, участвали в строежа на панелни жилища, разказват, че при социализма имало наредба, в която амортизационният срок на годност на сглобяемите панелни блокове бил определен на 70 години. Но на много места ще срещнете посочен срок на годност 50 години, а на други - 100.

"Хората продължават да живеят в панелни блокове, защото са създали своя общонст. Другото, заради което не ги напускат, е пространството. И в бъдеще може би е по-добре новото строителство да се регулира по-добре и да има по-добро отстояние. Да, нека е високо строителство, но да има въздух“, каза Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sotheby’s International Realty на Residential Forum 2024.

"В крайна сметка е невъзможно тези блокове да бъдат съборени, защото няма ресурс, с който хората да бъдат обезщетени. Затова единственото, което може да бъде направено, е да се удължи техният живот чрез саниране и подобряване на обкръжаващата среда с цел подобряване на градската инфраструктура.

Жилищният пазар винаги е бил интересна и гореща тема, но прави особено впечатление, че в моменти, когато икономиката е несигурна и хората не влагат толкова смело парите си в покупка на имот, от сектора се опитват да ни убедят, че всичко е наред и сега, и само сега трябва да купим жилище, защото утре вече ще е късно", допълни още той, цитиран от Economic.bg.


Четете още:

🔴 Бизнесмен купи за 100 000 лева родната къща на Иво Карамански

🔴 Голям кошмар сполетя Валери Григоров в "Денсинг старс", получи... / СНИМКИ

🔴 Връщаме ваучерите за храна, ако напуснем работа

Източник: plovdiv24

Коментари

горе