Извънредна новина от последните минути за България и ШенгенОбновеното законодателство за Шенген и първата, но важна стъпка с приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, както и укрепването на европейската гранична служба "Фронтекс", са важен напредък.

Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по повод представянето на доклад за състоянието на Шенген година преди навършването на 40 години от премахването на вътрешните европейски граници.

В документа се отбелязва, че миналата година Шенгенското пространство е останало най-посещаваното място в света и са били издадени над 10 милиона шенгенски визи. Пътувания са осъществили половин милиард посетители и това е 92 на сто от бройката преди пандемията от COVID-19.

Европейската комисия посочва, че предстои приложението на последните законодателни промени, насочени към повишаване на сътрудничеството между силите на реда и може да се очаква отпадането на вътрешните гранични проверки там, където все още продължават.

Добавя се, че са необходими допълнителни подобрения на системата за обмен на разузнавателни данни между държавите от Шенген. Комисията отново отбелязва, че предлага граничните проверки да бъдат заменени от съвместни полицейски патрули между съседни шенгенски държави.

Според Комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени, трябва да се повиши броят на връщанията на мигрантите без основания за престой в ЕС и Шенгенската информационна система да бъде използвана повече.

ЕК предлага държавите в ЕС да съгласуват по-добре действията си, свързани с Шенгенското пространство, и да подобрят сътрудничеството с чужди страни, да взимат решения на основата на разузнавателни данни и да цифровизират изцяло процесите по границите, да взаимодействат за връщането на незаконните мигранти и да възпрепятстват тяхното неразрешено движение.

Отбелязва се, че всички тези въпроси ще бъдат обсъдени от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през юни.


Четете още:

🔴 Карамански и Пепе ще имат дъщеричка / СНИМКА

🔴 Гениална идея! Пенсионерки заработват по още 50 лева като само гледат пред блока за...

🔴 Всички се питат: Тази красива французойка в ламборгинито ли е новото гадже на Григор Димитров / ВИДЕО

Източник: Блиц

Коментари

горе