От скрап до бойна машина: Ето в какво превърнаха българските БТР-60 в Украйна / СНИМКИ



Украински оръжейници модернизират бронетранспортьорите БТР-60, които бяха прехвърлени от България като част от военната помощ на Украйна. По-специално, бронираните превозни средства са оборудвани с нова захранваща точка, допълнителна защита на бронята и оборудване за наблюдение. Това съобщиха наблюдатели в украинския Мілітарний днес.





В материала се посочва, че от български складове са получени 100 единици БТР-60 за нуждите на украинските въоръжени сили, които се нуждаят от модернизация, за да отговарят на основните изисквания в условията на съвременни бойни действия. Освен това предвид състоянието на старите машини, които са изписани, те трябва да преминат основен ремонт.





Междувременно наблюдатели отбелязват, че БТР-60 от съветската епоха претърпява доста проста модернизация на почти всички параметри.

Основни подобрения

Шаси

На първо място, на бронираната техника се сменят износените двигатели ГАЗ-40П, включително скоростни кутии, с мощност 90 к.с. Вместо тях са монтирани немски двойни двигатели Deutz BF4M2012 с мощност 102 к.с. всеки. Така при бронетранспортьор с тегло 10,5 тона мощността нараства до 205 к.с.





„Решението да се инсталира по-сложна двойка от два агрегата вместо един двигател се обяснява с желанието да се опрости и намали цената на процеса на модернизация и да се намали броят на интервенциите в дизайна на машината“, обясниха експерти.





Дизайн

Дизайнът на бронираната машина също е леко променен. Така вместо неудобните люкове на отделението за войски бяха изрязани врати за удобно излизане на войниците. В допълнение, разположението на местата вътре е променено. Ако преди това те бяха разположени гръб до гръб, сега седалките са разположени една срещу друга. Предполага се, че подобно решение ще позволи да се разположат по-голям брой войски.





Цял екран





български БТР-60 Цял екран





български БТР-60 Цял екран





Оръжия и системи за управление

Въоръжението остава същото - 14,5 мм тежка картечница КПВТ, както и коаксиална 7,62 мм картечница ПКТ. Сега обаче са монтирани нови мерници и термовизионни камери.

Водачът разполага с термовизионна система за нощно управление "SPO MBT", произведена в Украйна. Той е представен от предна и задна камера с дневен и нощен видео канал, както и монитор с контролен панел.





Вътрешното оборудване също е претърпяло промени. По-специално бяха инсталирани цифрови радиостанции "Libid K-2RB" и навигационни системи SN-4215.





Цял екран





Бронезащита

Бронираните машини са получили и допълнителна броня под формата на стоманени панели Armox 500T. Разработчикът заяви, че е способен да издържи огън от конвенционални малки оръжия и тежки картечници.





Наблюдателите отбелязват, че допълнителната броня не е повлияла на амфибийните възможности на BTR-60. Според разработчиците експерименталното превозно средство вече е прекосявало водоеми и е успяло да достигне скорост от 10 км/ч.

Припомняме, че на 14 март министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи, че Украйна е получила всички обещани бронетранспортьори БТР-60 от България. Общо София прехвърли в Киев 100 изведени от въоръжение бронетранспортьори, които са били на склад от 80-те години на миналия век.


Четете още:

🔴 Тази ли е новата тръпка на Емрах Стораро?

🔴 Наша актриса: Пътуването с влак е миризливо и гнусно. После се къпеш дълго и поливаш дрехите с дезинфектант

🔴 Жена крещи на полицай след ПТП: Искам да ме арестуваш, виж какво направи! / ВИДЕО





Източник: glasnews





Коментари

горе