5 хиляди глоба за гаврата с Емил Димитров  





Синът на големия певец Емил Димитров е спечелил на първа инстанция делото срещу чалга изпълнителя Кристофър Галовски-Фараона, изгаврил се с творчеството на баща му.





Емил Димитров-младши предприе съдебни мерки по случая с превръщането в кючек на емблематичната песен на Димитров „Моя страна, моя България“, който взриви социалните мрежи и телевизиите в разгара на миналото лято, още през есента на 2023 г. Половин година по-късно решението е в негова полза, съобщи адвокат Христина Георгиева, която го представлява.





Обезщетението, което Фараона ще трябва да плати на наследника на естрадното величие, е в размер на 5 хиляди лева за нанесени имуществени и неимуществени вреди. Той обаче има възможност да обжалва решението на магистратите.





Ако все пак синът на певеца вземе сумата, той обещава да подкрепи с нея благотворителна кауза. Още отсега обаче Фараона твърди, че нямал такива доходи и не можел да си позволи да плати подобна сума. Той все още се придържа към версията, че е невинен и не е извършил посегателство върху емблематичната за целия български народ песен „Моя страна, моя България“.





През 1970 г. Емил Димитров композира емблематичната мелодия, а поводът за създаването ѝ е именно раждането на неговия син. Първоначално той я озаглавява „Песен за моята страна“ с текст на Васил Андреев. Заглавието впоследствие е променено на „Моя страна“, а след това „Моя страна, моя България“. Тя се превръща в неофициален химн и става най-известната по света българска песен, издадена на поне 5 езика, продавана в десетки страни по всички континенти.





Чалга певецът Кристофър-Фараона претендираше пред съда, че неговото произведение било в съвсем различен музикален размер и нямало общо с оригинала. В кючека текстът също е променен. Рефренът е направен на „Моя страна, моя Германия. Тук ще си отгледам аз децата“.





И още: „Продадоха я тази страна, ограбиха я. Няма да се връщам аз, децата си ще взема аз в Германия“. А девойки тресат телеса в клип към парчето.
Съдът е постановил и чалга вариантът на шлагера на Емил Димитров да спре да се разпространява в медиите и да се изпълнява по концерти и участия.


Четете още:

🔴 Шеф Токев за козунаците: Има и бургери за 300 евро със злато и хайвер

🔴 Дават 1 милион за вилата на Калоянчев, жена му Валя не ще да продава

🔴 Живко Коцев си посадил коса от дупето, Ярата плаща





Източник: Ретро





Коментари

горе