Това е реалната цена на 500 грама козунак за Великден, обяви шеф НемигенчевС наближаването на Великден се увеличават проверките за качеството и цената на козунаците. От Сдружението за достъпна и качествена храна алармират, че на пазара се предлагат козунаци без етикет и срок на годност.

"Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба.

Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство.

Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак", каза готвачът Николай Немигенчев, който е от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна, предаде Пловдив 24 и Фокус.

По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне.

Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.

В последните дни и седмици много хора заговориха за цените на козунаците, като някои ги намират в ценовия диапазон от 2 лева, до впечатляващите 100 лева.

Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, заради това е и по-високата цена.

"Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално. 

500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева", каза още Немигенчев.


Четете още:

🔴 Всички шофьори без нарушения в последните 6 години получават специален статус

🔴 Най-дългият плаж в Европа - близо до нас и почти празен

🔴 Проф. Рачев изненада: На тази дата свършват бурите и дъждовете, а господата дотогава...

Източник: Petel

Коментари

горе