Коварна зараза коси наред, удари Деси Цонева и семейство йСтолични училища едно по едно пламват с коклюш, като броят на заразените ученици се увеличава.

След като от 145-то ОУ първи обявиха, че имат 8 заразени ученици, в още няколко школа деца се оказаха заразни с магарешка кашлица. Едното от тях е Италианският лицей в Горна баня.

Инфекцията покоси и дъщерята на покойния журналист и водещ Димитър Цонев.

Деси Цонева призна, че цялото й семейство се бори с коклюш, а най-притеснена е за децата си, които буквално кашлят като магарета. Така са наричали в миналото коклюша - магарешка кашлица. Тя е продължителна и упорита, а болният е в състояние да заразява околните над 40 дни.

“Моля за съвети как да се справим”, пише в социалните мрежи Цонева.

Синът й Янчо Таков-Младши учи в престижния Италиански лицей в Горна баня. Предполага се, че именно ученикът е донесъл вкъщи инфекцията.

“Болните се увеличават и картината е динамична. В понеделник само за София имаше официално 9 регистрирани, а във вторник те вече са нараснали до 30”, заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също предупреди от заплаха забравените болести да се завърнат и образуват епидемични взривове. Особено в затворени общности и помещения на училища и детски градини.

Междувременно от началото на годината здравните власти отчитат 10 пъти повече болни в сравнение със същия период на 2023 година. По данни на здравното ведомство над 24 000 деца в България не са направили пълен курс на имунизация срещу коклюш.

В морската ни столица има по 5 нови случая на седмица. Враца и Монтана също се сдобиха с първите за годината официално регистрирани болни. Бройката на нерегистрираните вероятно е в пъти повече, категорични са лекари, учители и родители.

Тест за коклюш се извършва най-надеждно в Националния център по заразни и паразитни болести. Манипулационната се намира на третия етаж в кабинет 328. За изследването се взима натривка от гърлен секрет. Изследване може да се направи и във всички частни лаборатории, какъвто вариант предпочитат родителите.


Четете още:

🔴 Ники Кънчев се вбеси жестоко, едва издържа в "Стани богат", а после се случи голям обрат / СНИМКИ

🔴 Студът продължава, ето кога идва и снегът / КАРТА

🔴 Лили Иванова налива милиони, превръща култова кръчма във...

Източник: Блиц

Коментари

горе