На първо четене! Приеха големи промени за висшето образованиеНови промени в Закона за висшето образование.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас.

С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето развитие. Предоставят се различни начини за квалификация и за трудова заетост, предвиждат текстовете в закона. След изтичането на срока на временната закрила или отпадането й законът позволява на тези граждани да продължат обучението си по реда, определен за българските студенти.

Според депутата от ИТН Андрей Чорбанов предвиденият облекчен режим при продължаване на образованието и кандидатстване във висши учебни заведения у нас е дискриминационен.

"Ако искаме да имаме политика, в която да се подпомогнат социално слаби - както българи, така и хора, пребиваващи за определен период - би следвало да се организира специална програма, да има стипендии за този тип хора. Пребиваващите със статут на бежанци, както и българите, са с най-различен социален статус".

Председателят на образователната парламентарна комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС изрично подчерта, че не може да се говори за дискриминация. Страната ни прилага общоевропейска директива, но е налице законодателен пропуск, който с промените се преодолява, заяви Вълчев:

"Тези кандидат-студенти се приравняват със статута на българските кандидат-студенти. Те ще плащат същите такси, ако бъдат приети като студенти, ще имат прием, който няма да бъде безусловен и ще бъде за всички, ще е кандидат". 


Четете още:

🔴 Перлата на Стара планина. Река дава старт на зашеметяващи водопади

🔴 Коварна зараза коси наред, удари Деси Цонева и семейство й

🔴 Ники Кънчев се вбеси жестоко, едва издържа в "Стани богат", а после се случи голям обрат / СНИМКИ

Източник: Стандарт

Коментари

горе