Почина скулпторът Антон Дончев - поклон!Едно от големите имена в изкуството у нас ни напусна завинаги.

Почина скулпторът  Антон Дончев - един от най-ярките творци в областта на скулптурата и дървопластиката, а творчеството му е явление в съвременния духовен свят, съобщават от Съюза на българските художници. 

От СБХ определят неговите произведения като многопластови, сложни като поетика и превъплъщаващи традициите, наследени от изкуството на тревненските резбари. Преосмислени и интерпретирани от гледна точка на съвремието със средствата на модерната пластична естетика. 

Дончев е роден в Трявна.

През 1969 завършва Художествената академия, специалност „Дърворезба“ при проф. Асен Василев, от 1966 до 1978 година преподава в ССХУ – гр. Трявна, от 1978 е преподавател в Художествената академия – София, професор от 1989, ръководител на катедра „Резба“ към НХА.

Той е автор на множество декоративни пана и композиции, заредени с богатата му творческа емоционалност, украсили редица обществени сгради в страната и чужбина. Антон Дончев е участвал в ръководството на СБХ като член на Управителния съвет и Председател от 1989 до 1990. Носител е на голям брой награди за приноса му към развитието на българската пластична култура, удостоен е със званието „Почетен гражданин“ на град Трявна.

Поклонението ще се състои на 11 май от 11:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.


Четете още:

🔴 Въвеждат се временни противоепидемични мерки

🔴 Хиляди хора от цяла България ще бъдат облагодетелствани

🔴 Шофьорите на стари коли да ги продават заради новия данък

Източник: За Жената

Коментари

горе