Отиде си легенда на българската художествена гимнастикаТя бе първа

та българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика

Българската федерация художествена гимнастика с прискърбие съобщи, че вчера на 88-годишна възраст е починала Юлия Трашлиева, предаде  24chasa.bg.

Трашлиева е първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика – още на I-вия шампионат през 1963 г. в Будапеща печели индивидуално 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч).

Юлия има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество „Спартак“, впоследствие „Левски - Спартак“.

Тя ръководи българския ансамбъл от шест гимнастички на Световното първенство през 1967 г. в Копенхаген, където печелят бронзови отличия. Случаят е известен като „Скандалът в КБ Хален“ поради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи отбори за съчетанието си с обръчи, която обаче е намалена с цяла половин точка под претекст, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото.

Въпреки това, българките се нареждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след СССР (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крака, за да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският ансамбъл (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата световна титла за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: „Майстор на спорта“, „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор“, „Заслужил деятел на физическата култура".


Четете още:

🔴 Никой не вярва, че това е певицата Мария. Оказа се, че е точно тя! / ВИДЕО

🔴 Нещо страшно плъзна по софийските улици и паркове / СНИМКА

🔴 Мощни бури удрят България, чакат ни страшни дни!

Източник: Petel

Коментари

горе