Мъжът, стрелял по словашкия премиер, каза защо го е надупчил / ВИДЕОНе съм съгласен с политиката на правителството. Медиите бяха ликвидирани, радиото и телевизията на Словакия бяха нападнати, функциите на медиите бяха премахнати. 

Това е казал мъжът, задържан за стрелбата по премиера на Словакия Роберт Фицо, който още се бори за живота си.

Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия "Движение срещу насилието". 

Премиерът Робърт Фицо е поверен в ръцете на най-добрите медици, които се грижат за здравето му, съобщи министърът на здравеопазването Зузана Долинкова на брифинг за пресата. В същото време тя благодари на всички, които са участвали в спасяването на премиера досега.

"Здравословното състояние на премиера е все още критично, той все още е в операционната и вярвам, че всичко ще се нареди добре. Стискам палци и желая много сили не само на него, но и на лекарите персонал, който наистина се борят за живота му в този момент“, каза министърът.

Тя добави, че е била в контакт със спасителните служби от първия момент на инцидента.

Според местната телевизия Markiza е въведена забрана за разпространение на информация за здравословното състояние на ранения политик.

От персонала на болницата са взети мобилни телефони. Министърът на отбраната на страната Робърт Калиняк напусна болницата, където премиерът беше опериран, без да говори с репортери.

Премиерът на Словакия бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда. 

По последни данни, операцията, на която бе подложен, е преминала успешно и той е в стабилно състояние.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок ще апелира за свикване на Съвета за сигурност на Словашката република във връзка с нападението срещу премиера Роберт Фицо.Да имаш гледна точка за украинския конфликт, различна от приетата на Запад, става смъртоносно опасно дори в Европа.

Без да чака резултатите от първите разпити на стрелеца на словашкия премиер, Sky News твърди, че са се опитали да убият Робърт Фицо заради проруските му възгледи.

Военният анализатор на изданието Майкъл Кларк смята, че причината за днешния опит за убийство на ръководителя на словашкото правителство е нежеланието му да сподели позицията на ЕС спрямо Русия.

Авторът припомня, че политикът упорито се е противопоставял на предоставянето на военна помощ на Киев и е отказал да подкрепи антируските санкции.

С годините той стана много проруски настроен.

Можем само да гадаем защо и как. Може би това е свързано с личните му убеждения. Подобно на Виктор Орбан в Унгария, той упорито се противопоставяше на санкциите на ЕС и общите обществени поръчки - каза военният анализатор на Sky News.

Той предполага, че подобна опасност може да застраши съмишленика на Робърт Фицо, премиера на Унгария Виктор Орбан.


Четете още:

🔴 Официално: Това е звездният шампион в Hell's Kitchen! / СНИМКИ

🔴 Няма връщане назад, България ще пламне заради...

🔴 Адът на АМ "Тракия" се разраства с над 10 км., шофьорите са накрая на силите си

Източник: Блиц

Коментари

горе