Радост! От понеделник скача заплатата на тези служителиОт 1 януари до 1 април тази година минималната основна заплата за асистентите в държавните висши училища ще е 2100 лв. От 1 април 2024 г. пък размерът й ще се увеличи до 2516 лв. Това предвижда проектопостановление на МС за определяне на минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност и за изследователите и специалистите в университетите.

В момента все още асистентите получават минимум 1810 лв. Увеличенията си те ще получат със задна дата.

Преди седмици депутатите одобриха промени в закона за висшето образование, с които минималната и средната заплати в университетите се обвързаха със средната заплата за страната. Бе записано, че минималната заплата за асистентите следва да е 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от НСИ. Така въпросното минимално възнаграждение е изчислено на 2516 лв., като увеличението ще се случи от 1 април.

С проектопостановлението се регламентират и минималните основни заплати от 1 април за лицата, заемащи длъжности по чл. 53, ал. 1 от закона за висше образование - това са преподаватели, изследователи и специалисти.

Най-ниското възнаграждение за длъжностите, за които се изисква висше образование, ще е 2013 лв. (според промените в закона за висше образование то следва да е не по-малко от средната брутна работна заплата за страната), а за длъжностите, за които се изисква средно образование - 1610 лв. (80% от средната брутна заплата за страната).

Проектът обхваща всички представители на академичния и научно-експертния състав в държавните висши училища, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Националния институт по метеорология и хидрология и другите научни организации, които са бюджетни организации по смисъла на закона за публичните финанси.


Четете още:

🔴 34 години заедно: Ето я жената на Орлин Горанов, цялата блести / СНИМКИ

🔴 Ники Кънчев отнесе голям шамар заради лекар в "Стани богат"

🔴 Наша попфолк певица брутално пребита и ограбена от бившия си / СНИМКИ

Източник: Блиц

Коментари

горе