Всеки трябва да знае тези правила, когато отива на гробище, за да не събудите душите на мъртвитеГробището е земята на мъртвите. На него действат собствени закони и правила, а непознаването и нарушаването им може да доведе до тъжни и трагични последици.

Това място си има своя отделна, специална атмосфера, която е различна от другите места, посещавани от хора. И по тази причина правилата за поведение на него се различават.

Като цяло гробището е място, където цари мир и спокойствие.

А когато отивате в "града на мъртвите", трябва да се държите внимателно, за да не безпокоите душите на починалите, както и чувствата на техните близки.

Кога може и кога не трябва да се посещават гробища?

Може да посещавате такова място по всяко време. Особено важно е да го направите на третия, деветия и четиридесетия ден след смъртта на вашия близък, на рождения му ден и на годишнината от кончината му. 

На гробища не се препоръчва да се ходи през последната седмица преди Великден.   

Може ли е да се пие алкохол на гробищата и да се оставя чаша за починалия?

Когато посещавате гроба на любим човек, е важно да запомните, че мястото, където е погребан, е тихо. Хората ходят там, за да скърбят и да мислят за живота си. Консумацията на спиртни напитки ще пречи на останалите посетители, без значение какъв помен организирате.

Важно е да запомните, че свещениците са против събиранията с алкохол. За да отдадете почит на починалия, е достатъчно да се помолите за него.

Също така православната църква има негативно отношение към традицията да се оставят чаши със силни напитки "за покойника".

Може ли да се яде и да се оставя храна на гроба на починалия?

Свещениците се отнасят лошо и към факта, че посетителите на гробищата оставят на гробовете сладкиши и друга храна за починалите. Езичниците са се придържаха към тази традиция, но в православието не го правят.

Освен това тези храни крият още една опасност. Те могат да привлекат големи животни или гризачи към гроба, което ще унищожи мястото. 

Как правилно да почиствате гробното място?

Може да го правите както пожелаете. Основната препоръка е това да става, когато навън е топло, няма сняг и в удобни дрехи.

Добре е първо да съберете изсъхналите листа и клони. След това може да забършете всички елементи на паметника с парцал. Ако нещо е спукано, трябва да го поправите, като се обадите на специалист.

Погрижете се за почвата на гроба - отървете се от плевелите и засадете нови растения.

Може ли да ходите на гробище с деца?

Посещението на гробище с деца е разрешено. Но само ако са достатъчно големи и не се травмират от атмосферата.

Свещениците смятат, че за едно дете ще бъде полезно да се запознае с историята на своя род.

Психолозите пък са на мнение, че малки деца не бива да се водят на погребения. По думите им, подобно мероприятие ще остави неприятен отпечатък върху психиката им. 


Четете още:

🔴 Радост! От понеделник скача заплатата на тези служители

🔴 34 години заедно: Ето я жената на Орлин Горанов, цялата блести / СНИМКИ

🔴 Ники Кънчев отнесе голям шамар заради лекар в "Стани богат"

Източник: Блиц

Коментари

горе