Всички собственици на жилища и къщи в България са предупредени за застраховкатаМежду 150 и 300 лв. годишна застраховка на къща или апартамент покрива всички рискове, включително и кражба. Това заяви в предаването "Добро утро, Европа" по Euronews Bulgaria генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

70% от застраховките у нас са на автомобили, допълни тя. Над 20% ръст на здравните застраховки, отчитат още брокерите през последната година.

"По отношение на застраховането на покрива над главата си сме последни в Европа. Което е изумително, понеже сме една от страните, където хората традиционно са собственици на жилищата си. Тоест не живеят под наем, имат свое жилище, но не го застраховат, което е уникален случай", коментира Колчакова. 

По думите й причината за това е мисленето, че "на мен нищо няма да ми се случи, докато при колите има по-чести щети".

Със зачестяващите бедствия у нас всяка пролет или есен, при които хората остават без дом, някои от българите все пак се замислят за застраховането на имуществото си. 

"Хората остават с впечатлението, че ако се случи бедствие с тяхната къща, то държавата ще ги подпомогне. То може да помогне по някакъв начин, но не може да ни обезщети.

"Друг мит е, че застраховките са скъпи. Тя на година на имот струва горе-долу колкото една вечеря в ресторант за едно семейство. Те все още са изключителни евтини в България."


Четете още:

🔴 Градушка като яйце помля този български град / СНИМКИ

🔴 Почина гениален наш художник, продал творби на Буш и Путин

🔴 Нов трик за кражба на коли с монета

Източник: Petel

Коментари

горе