Хотелиер от Слънчака избухна: Няма хора! Освен всичко останало са тъпоглави, не се подават на обучениеХотелиерите коментират, че ще останат без работна ръка заради забавяне на визите за работниците от трети страни. Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов заяви пред Bulgaria ON AIR, че държавата неглижира туризма като отрасъл.

"Възмутен съм. Консулски отдели в Делхи казват, че дори нямат компютър. Няма административен капацитет в МВнР. Готови сме да помогнем на Външното министерство с кадри, да изпратим хора от бранша", коментира той в Bulgaria ON AIR.

Веселин Налбантов алармира, че няма работници в България и даде следния пример: През 1990 година 12-13 хил. души са обслужвали КК "Слънчев бряг". В момента той се е разширил над 200 пъти и трябва да се обслужва от 200 хил. работници, но няма откъде да дойдат.

"Няма хора. Освен всичко останало са и тъпоглави, не се поддават на обучение. Трябва да има обучени и възпитани хора с лична хигиена. Тази година ще я избутаме някак, но Министерството на туризма трябва да има стратегия. Трябва да има устойчивост и 5-10 години да има един министър. Ако загубим тази ниша с туризма, какво остава в България - нищо! Сега чакаме и учим неграмотни хора", настоя Налбантов.

Събеседникът е категоричен, че не може повече да се работи на парче и туризмът трябва да бъде приоритетен отрасъл.

"Не можем младите хора да ги ползваме тук, защото започва да учат за есента да бъдат студенти. Не може до 15-20 юни да учат. Нашата работа е за интелигентни и млади хора, не е тежка", каза още Налбантов и допълни, че цените са същите като миналогодишните, но туристи няма.

"Слънчев бряг бъка от геотермална вода. Трябва да изкараме тази вода и да станем най-големият СПА център на Балканите. Има живот в туризма, но всички трябва да се мобилизираме", завърши заместник-председателят на БХРА.


Четете още:

🔴 Почина един от най-дълго управлявалите кметове в България

🔴 Повдигнаха обвинение на бореца Кирил Терзиев за закана за убийство

🔴 Одобриха изплащането на 9,3 млн. лв. на хотелиери за разселените от Украйна

Източник: Petel

Коментари

горе