Днес почитаме паметта на мъченик, който е бил обезглавен заради вярата сиНа 10 юни църквата почита Свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски.

Свети Тимотей бил епископ в Пруса (днес Бурса, в Турция). Освен голяма душевна чистота, Бог му дал дар на чудотворство, с което лекувал людските болести и мъки. Във времето на император Юлиян Отстъпник (361-363 г.) св. Тимотей за ревностно разпространение на християнството бил хвърлен в тъмница. Християните и тук го посещавали, за да чуят мъдра поука от своя архипастир, пише pravoslavieto.com.

Като узнал това, Юлиян заповядал да му отсекат главата. Душата му отлетяла при Бога, а останали чудотворните му мощи, за да помагат на човеците и да явяват Божията сила.

Заедно със своя учител апостол Павел, свети Тимотей пътувал по всички краища на света: ту в Ефес, ту в Коринт, ту в Македония, ту в Италия, ту в Испания, те възвестявали Словото Божие, и с пълно право за тях можело да се каже:

"Техният звук се носи по цяла земя, и техните думи до краищата на вселената". Свети Тимотей бил проницателен в разсъжденията си, бърз в отговорите, в проповядването на Божието слово - изкусен оратор, в обяснението на Божествените писания – увлекателен тълкувател, в църковното управление и в защита на истините на вярата - най-достоен пастир.

Особено достойно за внимание е, че бил възприел изобилно благодатта на апостолското учение, която получил от два извора: той имал за учител не само свети апостол Павел, но се учил и при свети апостол Йоан, възлюбения Христов ученик.

Когато той бил заточен от римския император Домициан в изгнание на остров Патмос, свети Тимотей бил вместо него епископ на град Ефес, където не след много време пострадал заради свидетелството си за Иисуса Христа.


Четете още:

🔴 Марков, "Величие": Да кажеш, че сме проруски популисти, е като да повърнеш върху непознат човек

🔴 Работник в "Лидл" без висше смая България с покупка за 400 лева

🔴 В този ден от седмицата идва дъжд, гръмотевици и градушки

Източник: Petel

Коментари

горе