Тревога: Мощни гръмотевични бури и градушки удрят два района в България до часовеТемпературните рекорди са вече факт. В понеделник имаме поставени такива в София и Русе. Такива се очакват и във вторник.

Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев. 

Той успокои, че вчера и днес е пикът на тази топла вълна и след това ни чака захлаждане. 

"Морската вода е 23-24, а на места 25 градуса, а по гръцкото крайбрежие до 26 градуса. Това е по-топло от обичайното, тези стойности обикновено се достигат в края на месец юни", заяви Матев.

"Юни все пак е по-консервативен месец от гледна точка на затопляне, поне в нашата страна. За последните години той се е затоплил с 0,7%. Последните 10-15 години юни месец започва да има юлски характер. През следващите дни обаче идва захлаждане и това дава надежда, че няма да подобрим горещите рекорди от предходни години", обясни още климатологът.

"Интензивните валежи са характерна черна на нашия район. С глобалното затопляне се повиши усложняването на тези явления. Има по-висока глобална температура, което води повече пара в атмосферата и по-голяма възможност за бури", обясни експертът. 

"Следващите дни няма да са спокойни. Ще има масови превалявания с гръмотевични бури. На места тези валежи ще бъдат интензивни, ще има и градушки. В сряда най-голяма вероятност за по-силни извалявания, валежи от по-големи количества и опасност от градушки, има в Източна и Североизточна България", уточни Матев. 

"В четвъртък ще е по-спокойно. Ще има превалявания, но не с голяма интензивност", обеща той. 

"В петък ще има условия за силни гръмотевични бури, интензивни извалявания - това значи, че за половин до един час е възможно да падне валежна сума от порядъка на половин до един месечна сума", завърши Матев. 


Четете още:

🔴 Великобритания връща тежка забрана, хиляди българи изпищяха

🔴 Роден наркоман смрази Гърция с убийството на дъщеричката си: Рязал трупчето ѝ като сирене

🔴 Жената на шеф Манчев го съсипа с едно изречение по телевизията

Източник: Блиц

Коментари

горе