Мечка слезе от Витоша и се разходи из „Бояна"Мечка беше забелязана в столичния квартал „Бояна“. Животното слязло от планината в града, за да търси храна.

Улица "Сговорна дружина" е непосредствено до планината и оттук започва природен парк „Витоша“.

„Няма притеснение, не се притесняваме, ние сме свикнали, въпреки че бяха изчезнали“, каза за Би Ти Ви жена, която живее в квартала.

Във Витоша има двайсетина мечки. Тази, която е слязла в „Бояна“, най-вероятно е млада, казва биологът д-р Никола Дойкин. Най-вероятно мечката се е появила на улицата, за да търси храна.

„Все още по високите части на планината няма това изобилие на плодове, а тук по-ниско има вече узрели джанки, диви череши“, обясни още д-р Дойкин.

На улица "Сговорна дружина" има няколко череши, чиито плодове капят на земята. И така в събота вечерта, мечката се е появила на улицата, а случаен минувач успял да я заснеме.

„Както всяко диво животно, тя избягва срещата с хора и единственото нещо, което трябва да направим е да осигурим път, през който тя да се върне отново в планината“, каза още той.

След като се наяде с череши мечката се е качила отново в планината. В следващите няколко дни горските от парка ще наблюдават района, за да видят дали няма да се върне.

„Ако случайно в двора ви расте череша и сте близо до планината, имайте едно наум за среща с мечка. Но не заставайте на пътя й и не я гонете, просто вдигнете шум и тя ще си отиде“, обясниха от дирекцията на природен парк „Витоша“.


Четете още:

🔴 С 80 км/ч от Сърбия идат дъждове, градушки и гръмотевични бури

🔴 Волгин потвърди, че става евродепутат и нападна „Величие": Те са дийп фейк на САЩ

🔴 Белгия ни попари с думи за Шенген!

Източник: lupa

Коментари

горе