Гръцки учен: Кирилицата е божествен езикКирилицата е божествен език, каза пред БТА гръцкият учен д-р Мария Литина. Тя е един от участващите учени на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“.

Литина е следвала история в България, интересът ѝ е насочен към българско-гръцките отношения, 19-и и 20-и век, и особено образованието. „По-конкретно ме интересуват църковните връзки българската екзархия, образованието в Македония и Тракия, и англиканското мисионерство на Балканския полуостров“.

По думите ѝ мястото на кирилицата на картата на европейските езици е на челно място.

„Гръцкият, латинският, еврейският и кирилицата – всички те са заедно“,

каза д-р Мария Литина.

На форума в София тя изнесе доклад на тема „Сравнително изследване на български и гръцки девически училища в Македония през XIX век и в началото на XX век“. Разказа, че ще продължи изследването с работа в нашия държавен архив.

Международният форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ е двудневната конференция по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и е продължение на проведения през 2022 г. международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“.

Над 30 известни учени слависти от 11 държави, заедно със свои български колеги, ще дискутират значението на буквите, думите, езика, културата и мъдростта за славянското наследство, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Акцент ще бъде ключовата роля на България за създаването на третата християнска цивилизация – славянската. Форумът продължава и утре, 28 юни, в Пловдив.


Четете още:

🔴 Учителят Дънов: Третата световна иде, китайците ще ни залеят

🔴 Искам развод! Мъжът ми затяга нарочно капачките на бурканите

🔴 Черно на бяло: Цената на цацата и бирата по Черноморието

Източник: lupa

Коментари

горе