Николай Крушарски: Целта 17-годишните да имат право да шофират с придружител е с цел трупане на опитМВР предлага нови промени за правилата на пътя. Коментар по темата направи комисар Николай Крушарски - началник на отдел "Пътна полиция" към столичната дирекция на МВР. Една от идеите е и 17-годишните да могат да шофират с придружител.

"Една от причините  е, че назад във времето тази дискусия вървеше и имаше доста предложения от много групи хора, които бяха предразположени и искаха това нещо да се въведе като законова мярка. Това е инициативата и нашата, за да бъде въведена в закона тази мярка и 17-годишните граждани да могат да управляват МПС, разбира се под определени условия. В случай на нарушение на 17-годишния водач придружителят ще бъде отговорен и като придружител би следвало да следи за действията на младия водач.

Би следвало според мен да има някаква отговорност, която да поеме и той. Една от идеите в мотивите е, че младите водачи трябва да придобият повече самочувствие и повече опит. С придружен, разумен спътник до тях, който да им даде необходимите съвети", каза той в студиото на БТВ.

"Планирано е и намаляване максималната скорост по магистрали. По отношение на средната скорост, това е един алгоритъм, на който се изчислява скоростта на базата времето, за което е преминал един участник от движението през конкретен пътен участник. Самото изчисляване става на база компютърна конфигурация, която знае точния параметър на пътния участък, дължината и времето, за което трябва да се премине с максимално разрешената скорост", обяви комисар Крушарски.


Четете още:

🔴 Български домати за 1,50 лева подпалиха спор за цените в Лидл, Кауфланд и Билла

🔴 Мъртвакът се появи по-рано на морето

🔴 Д-р Щонова блесна в Монте Карло / СНИМКИ

Източник: Petel

Коментари

горе