Две цени за тока в новата фактураСледващата фактура за ток на домакинствата ще е с две цени – до края на юни и от 1 юли нататък. В последния ден на юни се очаква КЕВР да обяви новите, по-високи с малко, цени на електроенергията за бита, предаде Марица.

Те влизат в сила от 1 юли. Засега прогнозите са, че токът за клиентите на ЕВН ще поскъпне средно с  1,46 %.

Според заявлението на дружеството, нощната тарифа ще се увеличи с 2,54 процента, а дневната - с 1,26 на сто.

Последната дума обаче е на Регулатора.

Предоставяме възможност на  битовите клиенти за самоотчет на електромерите заради новите цени на електроенергията от 1 юли, съобщиха от ЕВН.

Самоотчитането се извършва по желание на клиентите, без да отменя регулярния месечен отчет от страна на дружеството.  Извършването на самоотчет не е необходимо при абонатите, които имат електромери с дистанционно отчитане.

Това са 1,2 милиона потребители, които ще бъдат отчетени автоматично.

Клиентите, които желаят да извършат самоотчет, трябва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2024 г. и да ги въведат в сайта на Електроразпределение Юг на 

или да ги изпратят по имейл на  info@elyug.bg или .лично да ги впишат в декларация в офис на дружеството.  Приемане на данните и декларациите ще се извършва в периода 1 юли (понеделник) – 4 юли (четвъртък) включително.  При попълването се посочват номер на измервателна точка и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания, съветват от енергодружеството.

На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2024 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2024 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР.  За останалите битови клиенти, които не са предприели самоотчет, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2024 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2024 г


Четете още:

🔴 Много българи с имоти в Гърция пият една студена вода с наемите

🔴 Александра Богданска живяла в 12 квадрата

🔴 Николай Крушарски: Целта 17-годишните да имат право да шофират с придружител е с цел трупане на опит

Източник: Petel

Коментари

горе