Meteo Balkans с изпепеляваща прогноза за юли: Задава се страшен мор и...Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans. 

Юли е месецът, в който дневните температури често доближават 40 градуса. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма.

Ще има период и на засушаване в Източна България и задълбочаваща  се криза от към пожари в България и Гърция!

Глобалните модели, обаче прогнозират, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи много по-дълго време, което ще създаде предпоставки и за по-високи температури. 

Месечната сума на валежите ще бъде около климатичната норма, която за по-голямата част от страната е между 25 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието - между 25 и 40 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – от 70 до 130 литра на квадратен метър. 

Времето през първото десетдневие на юли

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма. 

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки, като цяло валежите от тези смущения са петнисти по характер. 

Времето през второто десетдневие на юли

Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма.

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се повишат и ще са между 30-35°C. 

Времето през третото десетдневие на юли

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от внезапни пожари. Според последните анализи по-голяма е вероятността от валежи над Източна България. 

Народна метеорология

Знаете ли, че горещниците предвещават люта зима?

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. 

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юли народната метеорология гласи: „Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари. Ако гърми на Илинден (20 юли), овошките ще се повредят, но виното ще е добро”.

Любопитни факти: 

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма, като в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4.

Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Последните дни от юли – 28-и, 29-и, 30-и и 31-и, са наречени "горещници".


Четете още:

🔴 Две цени за тока в новата фактура

🔴 Много българи с имоти в Гърция пият една студена вода с наемите

🔴 Александра Богданска живяла в 12 квадрата

Източник: Блиц

Коментари

горе