На 6 юли имен ден празнуват 4 български имена значещи силенНа 6 юли всяка година празнуват
мъже с имена: Авакум, Валентин, Вальо
жени с имена: Валентина, Валя

Валентин, Вальо, Валентина и Валя биха могли да празнуват на своя глава и на 14 февруари – Свети Валентин, въпреки че този празник не присъства в календарите нито на православните, нито на католическите църкви.

 Валентин идва от латинската дума валенс, която означава силен и здрав. Древните римляни отдавали голямо значение на силата и здравето и тъй като повечето от имената имат древногръцки корени, лични имена с такова значение винаги са сред популярните.

Сред славянските народи името Валентин получава широка известност в смисъла на здрав - този, който не го ловят болести и има значение дори на амулет. Днес името е по-популярно в женската му версия - Валентина.

За покровител на името се счита Свети Валентин, който стана популярен в целия свят благодарение на празника, носещ същото име. Има две версии за произхода на празника покрай светеца.

Според една от тях римският император Клавдий II решил, че един човек ще бъде по-добър войник, ако няма семейство, за което да носи отговорност и да мисли и забранил на младите си войни да се женят. Свещеник на име Валентин, осъзнавайки несправедливостта на този указ, рискувал живота си, като продължавал да жени двойките. Императорът наказал свещеника с мъченическа смърт.

Втората версия гласи, че Свети Валентин е първият човек, който изпратил любовно писмо от затвора до любимия човек . Според легендата, когато Валентин е бил в затвора, той се влюбил в млада дама, която го е посещавала при задържането му. Преди смъртта си той написал писмо на дамата, пълно с любовни изповеди.


Четете още:

🔴 Извънредна ситуация на Летище-Бургас с полумъртви съпрузи / СНИМКИ

🔴 Унгария смълча България с новина за Шенген

🔴 Орхидеята ми пусна 5 пъти повече цветоноси отпреди-Изцяло естествено подхранване!

Източник: Petel

Коментари

горе