Созопол в топ 3 на световния туризъм



Състезава се с Любляна и Тайван за дестинация на 2015 г.

Созопол влезе в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света. Победителят в класацията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" за 2011 г. получи номинация от Световния съвет по туризъм и пътешествия за дестинация на 2015 г. Градът, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. Победителят ще е ясен на 15 април в Мадрид. Това съобщи вчера фондация "Созопол", благодарение на която древна Аполония се състезава в престижния конкурс. Созопол, който участва с комплекса "Южна крепостна кула", вече е преборил 158 кандидати от цял свят.

Това е огромно признание за България, досега роден обект не е стигал до финала, каза председателят на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски. И допълни: "Кампанията "Чудесата на България" на "Стандарт" има огромна заслуга да се случват такива неща".

"Ще се борим да сме първи, очаквам ръст на туризма", заяви и кметът Панайот Рейзи.

Созопол е преборил десетки кандидатури от цял свят в категорията и е избран за един от тримата финалисти с архитектурно-историческия комплекс "Южна крепостна стена и кула". Самата номинация в престижния конкурс ще направи Созопол познат в целия свят. В материала към номинацията на Световния съвет по туризъм и пътешествия е дадена и кратка информация за основания през 611 г. преди Христа град. Освен за старото му име Аполония и факта, че градът е сред най-важните черноморски пристанища в древността, туристическата общност ще научи и за запазения стар град и археологическото му богатство. В материала се набляга и на приноса на основаната през 2002 г. "Фондация Созопол" за популяризирането на Созопол и опазване на културното му наследство.

Миналогодишните номинации в категорията са за Бонито /Бразилия/ и Мохер Геопарк /Ирландия/, а победителят е Коста Наварино - Гърция.

Дали финалистът Созопол ще се окичи и с титлата в категорията ще стане ясно на официална церемония в испанската столица Мадрид на 15 април.

Главният съдия на наградите е Греъм Милър, професор по Устойчивост в бизнеса и началник на училището по гостоприемство и управление на туризма в университета в Съри. "Калибърът на кандидатурите тази година е изключително висок и съдиите бяха особено въодушевени от многообразието на организациите, които кандидатстват. Тази година финалистите са отлични примери за благотворителни обиколки, градски и достъпен туризъм, както и екохотели, които са водещи в развитието на устойчив туризъм в продължение на много години", заяви международният експерт.

ФИНАЛИСТИТЕ

Категория ДЕСТИНАЦИЯ
- Любляна, Словения
- Североизточното крайбрежие на Тайван
- Созопол, България

Категория ОБЩНОСТ
- Фениян Еколодж, Йордания
- Национален резерват Гротбос, Южна Африка
- Риалити турс енд тревъл, Индия

Категория ОКОЛНА СРЕДА
- Лагуна Лодж Екоризорт & Национален резерват, Гватемала
- Реките на Фиджи, Фиджи
- Сонева, Тайланд

Категория НАГРАДАТА НА ХОРАТА
- Конфортел, Испания
- Глобъл Тревъл и Туризъм Партнършип, САЩ
- Моунтин Шепърдс Инишиатив, Индия

Категория ИНОВАЦИЯ
- АБТА Уелфеър гайдиънс фор енимълс ин туризъм - Великобритания
- Ред състейнъбъл тревъл, Мексико
- ТрипАдвайзър ГрийнЛийдърс, САЩ

 


Признание за цяла България

Кирил Арнаутски, председател на фондация "Созопол"

Южната крепостна стена и кулата в Созопол са неразривно свързани с развитието на града. Затова и сме направили такъв проект, с който да кандидатстваме пред Световния съвет по туризъм и пътуване.

Считаме, че стигнахме до финала на Световния съвет по туризъм и това е нещо много силно за Созопол, областта и самата България. Досега обект от България не е стигал до такава фаза. Предстои през февруари да изпратят на място експерти, които да видят какво е състоянието на обектите и какви са дестинациите около тях. Ще се опитаме на място да им покажем целия резерват, ще осигурим и посещение на остров Св. Иван, където бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител. След това ще има финална оценка. Бихме искали да сме първи, но и трети да останем - за нас това е много силно и мощно признание.

Южната крепостна стена е реставрирана по няколко проекта. Това е протежението на цялата южна алея - осветление, реставрирани са цяла кула, направена е и музейна сбирка. Това сме направили съвместно с община Созопол. Кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" спомага много, за да се покаже, че в България могат да се случат такива неща. В момента в реставрирания комплекс идват туристи, правят се сватби и други мероприятия.

 


Трябва да показваме уникалните си места

Панайот Рейзи, кмет на Созопол

Надяваме се да сме първи, но и в тройката да влезем - пак е уникално. Това е резултатът от нашия всеобщ труд - на всички, които са помагали да се открива историята и археологията на Созопол. Това е резултат и на правителство, и на общинските съветници и на хората, които работим по този казус. На всички тях искам да благодаря, че са разбирали това, което сме искали да се случи, и са ни подкрепяли. Аз съм сигурен, че в България има още много такива уникални места. И затова трябва цялата държава да показва красотите на България. Хубаво е, че вече има Министерство на туризма. Скоро имахме среща с министър Николина Ангелкова, тя също вижда бъдещето на този вид туризъм. Аз съм горд, че тази номинация се случва по мое време и че аз съм допринесъл това да се случи. Не знам дали моите предшественици са имали финансови възможности и дали са имали европейски програми, но аз реших да го направя и го направих. Трудно, лесно, то е вече факт. Дано сега да оберем лаврите. Очаквам да се увеличи туристопотокът. Ще разходим експертите из целия град, ще им покажем още неща, надяваме се да помогнат с инвестиция. Имаме много неща, които са замразени и чакат средства.



Източник: Стандарт





Коментари

горе