Именници на кило



Три са сигурните поводи в живота на човека, които стават впоследствие причина весели, опечалени или просто жадни да се напият близки и приятели да са съберат на маса в наша чест. Раждането, името и смъртта. От бозайниците, птиците и дори рибите човекът се отличава в това отношение главно и единствено от притежаването на име. Тук прескачаме домашните любимци и виповете в зоопарка, на които сме дали някакви подобни на имена прякори, които самите им притежатели нито знаят, нито разбират.  Всъщност и три животни участват в празнуването на имените дни - агнето, пилето и шаранът, а прасето си има дори цял месец, но това не е същото. При човека купонът се върти около рожден ден, имен ден и панихида. Имените дни предизвикват и най-масовите избухвания, защото обхващат цели групи, а понякога и професионални общности.

Според някои теоретици празничните битови обряди започват с Васильовден, 1 януари, но погледнато през призмата на наближаващите празници това е по-скоро календарен формализъм. Дори студентите са склонни да отстъпят, че преди осмодекемврийския купон в календара се намира Никулден, сезонът се открива с шарн, а като предпремиера, за загряване, така да се каже са Сава и Варвара .

Статистиката обикновено се спира на данните за честота на употреба на различните имена и това на Никола отпада от призовата тройка. Първи за 2014 година например е Георги, втори Иван, трети Димитър и едва трети с близо 50 процента от резултата на първия идва Николай. Ако обаче имените дни се подравнят по приноса за развитието на националната икономика, търговията, туризма и кулинарните традиции за палмата на първенството ще останат да се борят именно Гошо и Кольо. Дори и да няма Николай в къщата, почти всяко българско семейство ще "заколи" шаран - я защото е ходило през лятото на море (празник на моряците), я защото още 20 години има да изплаща ипотека на банката (празник на банкера).

Тръгваме обаче през декември поред. Ако в петък поради рядкото разпространението на името не сте имали Варвара или Варя, на която да честитите празника, в събота трапеза стяга сестра й Сава. За народа Варвара и Сава са всъщност двете сестри на Никола, когото ще почетем в неделя. Даже казва:

"Варвара вари, Сава пече (меси),

Никола гости гощава". За църквата Сава си е мъж светец. Тъкмо подходящ повод да празнуват всички мъже, които нямат имен ден в останалата част от календара. Бяла роза в този ден можете да подарите на Славка Калчева и Славчо Пеев. На последния и едно честито може да му стопли душата, след студения душ, с който го поляха в съда покрай сметките за топлото. Празнуват още Елисавета, Съби, Събка, Съботин и Съботинка и дори Сафка - все някой от вас ще познава жена с това име. Ние се сещаме за половинката на фолкдуета "Фамилия", съставен от Сафка Сариева и Румен Родопски.

Вероятно от съботата тръгва

суетнята за неделя в дома на актьора Никола Анастасов.

Там шаранът би трябвало да е x2, защото освен титулярът празнува и внукът му, носещ неговото име. За това всичко на никулденската трапеза да е по протокол се грижи съпругата на Никола Анастасов Мария Косева. Както за много семейства в традиции Анастасови използват празника не просто да хапнат шаран, а да се видят и да укрепят семейните връзки. И нищо, че се яде риба и е пост - дядо и внук в такива моменти си говорят за хобито на младия Никола - ловджийството. Комикът си има и друга своя традиция, свързана с празника - събира люспите на шарана заради поверието, че колкото са люспите, толкова са и парите. "Вече съм натрупал цяло състояние" - шегува се любимецът на публиката.

Че в портфейла е хубаво да има люспи от шаран вярва и

синоптичката Никол Станкулова.

Никол Станкулова и Ники Кънчев ще почерпят колегите си.

Знае, че когато се чисти рибата не бива да падне люспичка на земята, защото това не е на хубаво. "Ако някой настъпи сребристите части на рибата, ще се разболее" - предупреждава пред "Монитор" красавицата. На 6 декември в семейството й празнува заедно с баща си Николай, като е имало случаи да посрещнат над 50 гости. Правят се задължително няколко вида риба като всички без шарана приготвя баща й. Причината - шарът се приготвя от братовчедка на майка и по рецепта, която е... тайна.

Ловец, но на риби е именничката Нина Николина.

За Нина Николина освен имен ден Никулден е празник и на хобито й, защото е запалена рибарка.

Затова за нея освен имен ден, Никулден е и празник на хобито й. Популярната певица използва пътешествията си по света да хвърли въдица на екзотични места. Слука имала дори на Карибите на остров Сейнт Бартс, където кълве рибата от вида уахо. Когато стане въпрос за риба разказва историята, в която се конкурирала за улова от уахо с истинска акула. Първия път акулата победила и оставила Нина и мъжа й без обяд. След няколко дни обаче уловът бил успешен - закачила 25-килограм екземпляр. "Разфасовахме го и го сготвихме" - разказва в интервю за "Максимум" преди години Николина Попова, както са я писали родителите й перди качването на сцена.

Сам приготвя рибните блюда за специалния ден актьорът Николай Урумов.

Николай Урумов е кръстен на дядо си Нико.

Той е продължител на името на дядо си Никола, когото наричали Нико и затова отдава голямо значение на Никулден, като държи всичко да мине през ръцете му - от рибата и всеки друг продукт до тяхното подреждане на трапезата. Ако се случи да е някъде на турне из страната Николай Урумов пак събира приятели и колеги в някое местно заведение, но Свети Николай Чудотворец е винаги почетен.

Собствена рецепта за никулденски шаран има Николина Чакърдъкова. "Нарязвам рибата на шайби и ги пържа в царевично брашно. Така повечето мазнина отива в брашното, а рибата става хрупкава и лека." - открехва вратата на кухнята си Чакърдъкова. Когато била пубер и започвала да се заглежда по момчета

певицата адски се срамувала от името си.

  Преди години Николина Чакърдъкова се срамувала от името си.   

Повод за комплексите й били "модерните" имена на момичетата около нея - Ана, Мариана, а тя... Николина. Сега обаче знае, че името й е популярно и обичано в цяла България и може да погледне на девическите си притеснения с усмивка.

За Ники Илиев изобщо не било толкова сигурно, че ще вдига чаши в наздравици за себе си точно на Никулден. Работата отивала към личен празник на 29 юли, когато почитаме Свети мъченик Калиник. В продължение на пет дни бебето Илиев се казвало Калин, докато родителите му не решили да уважат дядо му Нено по бащина линия и да му закачат първата буквичка в името. Петдневното име се появило в живота на актьора отново вече в по-зрели години - Калин се казва героят му в лентата "Чужденецът". Неговият дял в самия празник обаче е само името - за останалото се грижи съпругата му Саня.

Ники Илиев пет дни се казвал Калин.

Именникът Ники Кънчев изглежда като да е толкова отдавна в шоубизнеса, та почитателите му имат основание да се чудят той ли е кръстен на светеца покровител на моряците, или мистър "Стани богат" е дал името си за календара на Българската православна църква с рекламен договор. Традицията за унаследяване на първата дядова или бабина буквичка са спазили и родителите на водещия на "Биг Брадър". Кръстен е на баба си Неда, но търси и други семиотични отправки към името си. Смята, че то е част от зодиака, от аурата и характера му и го свързва с Нике, богинята на успеха в Древна Гърция.


Четете още:

🔴 От Русе до Пекин 11 денонощия във вагон

🔴 Поглед към българското кино: филмът Вчера (1988)

🔴 FOR ALL BULGARIANS WORLDWIDE – MAKE FRIENDS





Източник: Монитор





Коментари

горе