България утре: страна без лекари?“През 2020 България остава без лекари“, написаха още преди година редица български издания. Дали тази апокалиптична прогноза наистина ще се сбъдне? Факт е, че от 2012 досега близо 2 хиляди български лекари са напуснали страната. А и все повече млади медици емигрират директно след завършване на висшето си образование. Същевременно в страната работят едва 520 чуждестранни медици.

Днес в 7-милионна България има 28 000 лекари. Само преди седем години броят им е бил 35 000. Нищо чудно тогава, че много български болници страдат от остра липса на квалифициран персонал. Това обяснява и защо някои медици се чувстват едва ли не задължени да останат на работа и след навършване на годините за пенсия. Около 25% от практикуващите български лекари са на възраст над 60 години.


Д-р Тенева не може да излезе в пенсия - заради децата, които се нуждаят от помощта ѝ

Д-р Тенева е една от тях. Тя е можела да излезе в пенсия още преди година. Но продължава да работи на смени в болницата в Асеновград. “Тук сме четирима педиатри. Ако останем само трима, детското отделение ще бъде затворено, защото няма как да се обслужва“, казва лекарката. За 60-хилядната община Асеновград това би било трагично.

"Ако бях по-млада, щях да замина"

“През последните години много от моите колеги се установиха в чужбина. Известно време и аз мислех да емигрирам. Дори получих предложение от една френска болница“, разказва детската лекарка. Тя обаче все пак решила да остане в България. “Ако бях по-млада, със сигурност щях да замина. Но на моите 60 години вече е късно.“

Д-р Бояджиев е работил години наред с д-р Тенева в детското отделение на асеновградската болница. Днес той живее в Кеймбридж. Като неонатолог печели там около десет пъти повече, отколкото в Асеновград. Но заминал не толкова заради заплащането.

“Отношението между пациенти и лекари в България се влоши. Много българи си мислят, че едва ли не всички медици са корумпирани и алчни хора. Доверието просто вече го няма. Голяма вина за това носят и българските медии“, казва с огорчение 46-годишният неонатолог. Той разказва, че в България пациентите често овикват лекарите, а някои дори им посягат. И не изпитват абсолютно никакво уважение към тях. “Това не се издържа“, споделя д-р Бояджиев.

В България неонатолозите са истинска рядкост - в цялата страна има само 42-ма такива специалисти. Още по-малко са детските хирурзи - едва 28. А изгледи за подобрение няма, тъй като близо 90% от младите българи, завършващи медицина, изявяват желание да емигрират непосредствено след или дори още преди специализацията си.

"Знаете ли как се работи в такива условия?"

“Като специализанти в някоя българска болница те биха получавали около 250 евро на месец. В Германия биха започнали с около 3000 евро заплата, ако не и повече“, казва д-р Бояджиев. И обяснява, че поради крайно недостатъчното финансиране условията на работа и оборудването в българските държавни болници са направо мизерни. “Много български лекари са принудени да преглеждат пациентите си само със слушалка. Че те правят чудеса!“, казва неонатологът и добавя: “В България няма достатъчно пари за лечение, няма пари дори за най-обикновени уреди или лекарства. Поради тази причина понякога на пациентите просто не може да им се помогне. Знаете ли как се работи в такива условия?“, пита риторично специалистът.

50-годишната гинеколожка д-р Гочева знае много добре какво означава това. И тя е работила дълго време в асеновградската болница. Но преди три години е осъществила една своя детска мечта: “Винаги съм искала да живея в Германия. Тук всичко е толкова спокойно, чисто, подредено.“

Д-р Гочева живее в германския град Нюрнберг. В жилище, което е закупила неотдавна заедно с мъжа си. “От три години работя в Германия. За това време успяхме да си купим нова кола и апартамент в града. В България това не би било възможно“, разказва лекарката. В родния си Асеновград е работила както в болницата, така и в частния си гинекологичен кабинет. Съпругът ѝ преподавал информатика в Пловдивския университет. Въпреки това парите никога не стигали. “Даже за сватбата на сина ни трябваше да вземем заем“, спомня си гинеколожката. Днес тя печели 70 евро на час.


Д-р Гочева не може да си представи да живее отново в България

"Искам да остана тук завинаги"

Д-р Гочева също критикува лошите условия в българските болници. “За тези три години, откакто съм в Германия, успях да посетя много повече семинари и обучения, отколкото за цели 22 години в България“, казва д-р Гочева. Дали възнамерява някога да се върне в България? “О, не! Искам да остана тук завинаги. В България бих ходила само на гости и на почивка“, споделя тя.

В асеновградската болница д-р Тенева преглежда един от малките си пациенти. В коридора чакат още няколко болни малчугани. 60-годишната лекарка е изморена. И тя има частен кабинет, където работи преди или след смените в болницата. От няколко месеца насам почти не е имала почивен ден. От години не се е наспивала като хората. “И с това се свиква“, казва лекарката.

Може би скоро д-р Тенева все пак ще излезе в пенсия. Наскоро е разбрала, че в отделението започват работа двама току-що завършили медици. “Няма да се учудя обаче, ако и те, подобно на почти всички млади български лекари, заминат да работят в чужбина, след като изкарат специализацията си при нас“, казва д-р Тенева.

Това тревожно развитие би трябвало да притеснява всички хора в България. Защото без лекари българският живот ще стане още по-труден.


Четете още:

🔴 Най-после първи в Европа: Вики Радева шампион на ЕС

🔴 МЗХ с благотворителна кампания "Купи жива елхичка, помогни на дете"

🔴 21 брилянтни снимки, които впечатлиха Мрежата през 2015 г.

Източник: dw

Коментари

горе