Римски мост - село Борино



Наричат го римски, защото според някои изследователи датира от римско време, и кемеров, т.е. сводест, сводообразен. Той е едносводест, дълъг 30, широк 3 и висок 6 м. Прехвърлил е като лък Девинска река


Всеки запътил се към село Ягодина или село Триград минава през панорамен път, изпълнен с безброй природни гледки, които спират дъха. Няма как да се пропусне и каменният римски мост.

Наричат го римски, защото според някои изследователи датира от римско време, и кемеров, т.е. сводест, сводообразен. Той е едносводест, дълъг 30, широк 3 и висок 6 м. Прехвърлил е като лък Девинска река и здраво се държи с двата си края за скалистите й брегове. Изграден е без хоросанова спойка в основите. Правилно наредените речни блокове очертават снагата му.

Високата част на дъгата горе се крепи само на няколко полуобработени четвъртити камъни. Строителят му навярно е бил голям архитект и инженер, защото с математическа точност е закрепил устоите му така, че мостът се е запазил през вековете и е в хармония с околната природа.

През моста е минавал римският път за Филипи, а до 1912 г. е бил граничната линия и западната му половина е била българска, а източната турска.
 


Четете още:

🔴 165-та година е началото на българската държавност, обявиха наши историци

🔴 Работилница за сурвачки в Българското училище в Линц

🔴 Посетете София, преди да е станала прекалено известна





Източник: abv-selo





Коментари

горе