Караме колелета 30 минути без пари



През 2017 година софиянци ще могат да се придвижват всеки ден по 30 минути безплатно из града с велосипеди.

За целта Столичната община планира да предостави на концесия за управление и поддържане на система за отдаване под наем на 400 колелета. „Никога досега в София не е имало обществени велосипеди.

В момента подготвяме документите и ще обявим процедурата за избор на концесионер в края на януари.

Идеята е да го изберем до лятото, за да може той да изгради системата до края на 2016 г.”, съобщи за „Новинар” шефът на работната комисия, подготвяща процедурата за концесията, Зафир Зарков.

В изискванията, заложени в документацията, общинарите са ползвали опита на кметствата в Рим, Торино, Париж, Мадрид и Барселона, в които много добре е развит този вид транспорт.

Бъдещият концесионер ще трябва да изгради 33 велообменни станции, във всяка от които ще има по 12 колелета и още 8 празни места. Станциите ще бъдат разположени в широкия център на София, който покрива площта на двете платени зони.

Условието към концесионера е да поръча и достави велосипедите, които трябва да бъдат с уникален дизайн и същевременно да са удобни за мъже и жени. „Страната ни е един от водещите производители на колелета в ЕС и се надявам някоя родна фирма да ги достави.

Дизайнът им пък трябва да е такъв, че дори и да откраднат някое и то да се появи по-късно във Варна, да бъде разпознато веднага”, изтъкна Зафир Зарков. Изричното условие за ползването им, което вече било одобрено и от кмета Фандъкова, е първите 30 минути да бъдат безплатни.

„Това няма да е някаква първоначална промоция, а постоянна величина. З0 минути ще са напълно достатъчни за нормалното придвижване между двете най-отдалечени станции.

Идеята е с велосипеда под наем човек да си свърши работата, придвижвайки се безплатно и бързо от точка А до точка Б, а не да вземе едно колело, да стигне с него до офиса и да го паркира там 8 часа, а вечерта да се върне с него”, изтъкна Зарков.

Каква ще бъде цената след първите 30 минути тепърва ще се уточнява от концесионера. Той ще трябва да предложи най-удачната система за разплащане, да снабди велосипедите с джипиес система и да направи екипи, които да обслужват велостоянките.

Срокът за концесията ще е от 8 до 12 години, като през целия й период спечелилият кандидат ще трябва да плаща такса от минимум 93 000 лв. всяка година. Минималната инвестиция, която трябва да направи концесионера за изграждането на цялата система, е 1,6 млн. лв.

Мобилно приложение ще показва откъде могат да се вземат

В момента се разработва и мобилно приложение за телефоните, което да показва във всеки един момент къде има свободни колелета.

Тъй като практиката в други европейски градове показвала, че печалбата при отдаването на обществени колелета под наем е минимална, на концесионера ще му бъде дадено правото да изгради и да отдава под наем 150 рекламни билборда, които да бъдат разположени по улиците и булевардите извън същинския център, където вече е забранено да се разполагат такива.


Четете още:

🔴 Древният град Мисионис е номиниран за едно от чудесата на България

🔴 Скъпи депутати, преработихте ли се? А едно малко момиче ходи на училище с галоши

🔴 15-те най-магнетични марки кисело мляко





Източник: Новинар





Коментари

горе