Заработи първият в страната кибернож



Високоспециализираната апаратура позволява безкръвно лечение на онкологични заболявания чрез интензивно лъчелечение и досега не беше достъпна в страната.

Първата операция с кибернож в България ще бъде факт днес, съобщи здравният министър Петър Москов.

"Подготвиха го колегите от "Свети Иван Рилски". Първият български пациент в България ще бъде подложен на радиохирургия, нещо, за което досега ходихме в Турция, в Германия", каза Москов.

Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София разполага с високотехнологичния линеен ускорител от тази есен. Договорът за него бе подписан през юни.

Апаратът, известен като кибернож, е революционна стъпка в лечението на рака, при който роботизирано управляван лъч третира туморите с висока доза радиация и изключителна прецизност. Той може да прави всичко в сферата на лъчетерапията и на стереотактичната радиохирургия.

Терапията продължава няколко минути и е максимално щадяща за здравите тъкани. Прилага се при тумори от 1 милиметър до 30 сантиметра.

С такъв апарат разполагат само пет държави в Европа, а България става шестата.

До момента подобно модерно лечение беше достъпно в Турция, но сега заболелите българи ще могат да се лекуват и на родна територия.

Миналата година здравният министър Петър Москов обяви, че около 100 души месечно ходят в Турция заради кибернож, гаманож или т.нар. роботизирана радиохирургия. Причина за изказването му бяха милиони, които страната ни трябва да усвои.

Друг вид апарат за радиохирургия работи от лятото в "Токуда болница" - София и на него от юли до момента са лекувани 10 пациенти.

Според специалистите, нуждаещите се от радиохирургично лечение в България са около 500 души на година.


Четете още:

🔴 Билкар побеждава трудно лечими болести

🔴 Читроне

🔴 Българи, учещи в Кеймбридж, подкрепят кандидатурата на Бокова





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе