(Пред)коледни ястия по света, или разнообразната трапеза за Рождество Христово



Празникът е най-голям и истински, когато на масата се събират най-близките

Рождество Христово е сред най-обичаните и дългоочаквани празници по света. Хората го свързват с радостни мигове, прекарани със семейството и най-близките приятели, щастливо събрани около коледната трапеза. Традиционните за България постни ястия - задължително нечетен брой, с обич се приготвят за Бъдни вечер от сръчните домакини, които непременно слагат на масата разкошен тиквеник, деликатни сармички, пълнени чушки, ухаещ на домашен уют боб, пъстър ошав и т.н. Във всяка страна обаче съществуват обичаи, които повеляват да се сервират специфични национални гозби, характерни именно за нощта преди светлата Коледа.

В Англия Рождество се посреща с пуйка, като към нея задължително се приготвя сос от червени боровинки, а за гарнитура се поднасят брюкселско зеле, печени картофи, варени зеленчуци. На Острова в празничните дни са популярни още свински крачета, украсени с вишни и карамфил. За традиционен коледен десерт се смята пудинг със стафиди, захаросани плодове и ядки, който преди сервиране се полива със смес от ром и ликьор и се запалва. Прието е на Бъдни вечер да се пие горещ ейл.
Във Франция също залагат на специално сготвена с коняк и сметана пуйка, кестени, пастет от гъши дроб, стриди, пушена сьомга и всевъзможни сирена и кашкавали. Шампанско и сухо вино, както и коледна торта се смятат за задължителни на трапезата.
В Германия основното ястие, без което не може да се седне на масата навръх Рождество Христово, е гъска, пълнена с ябълки, сини сливи и зеле. Сервира се още сьомга със сметана, свинско с кисело зеле и домашен пай. На трапезата не бива да има по-малко от 7-9 специалитета, приготвени от продукти, символизиращи зараждането на нов живот: яйца, хайвер, пшеница, грах, боб и т.н. Традиционната напитка е коледен глинтвайн (греяно вино), а за десерт се хапва орехов щолен и марципанов сладкиш с глазура.
В Италия Рождеството не може да се отбележи подобаващо, ако домакините не са се погрижили да осигурят домашен свински колбас котекино, който се сервира в специален хляб заедно с круши, лук шалот, плодове на хвойна и безброй подправки. На празничната трапеза обикновено има тортелини, печени свински крачета джампоне и традиционна паста. Последни се сервират кекс панетоне със захаросани плодове и сухо пенливо вино.
В Испания на Бъдни вечер хапват печено агне, сочна пуйка, прасенце сукалче и морски дарове. Нуга крем с орехи, марципан и сладкиши от яйчен белтък, печени бадеми, мед и захар са сред предпочитаните десерти в страната.
В Дания на коледната трапеза винаги има картофи и червено зеле, които са гарнитура за печена патица, пълнена със сушени плодове. Децата и възрастните обичат да заслаждат с грютце - оризова каша, полята с гъст кисел от вишни и поръсена със захаросани бадеми. При напитките залагат на гльог - гореща напитка от червено вино и подправки, като не пропускат да се насладят на халба бира или глинтвайн.
В Холандия вечерята за Рождество събира приятели и роднини, като всеки носи тиган, в който приготвя собствен специалитет от зеленчуци, месо, риба и скариди. Европейски ястия също не липсват на масата - печено говеждо, заешко, фазан, шунка, пуйка и т.н. Всичко това се допълва със салати, сосове и плодове.
В Норвегия традицията повелява на Коледа да се сервират рибни ястия, както и агнешки и свински ребърца, кисело зеле и пюре от жълта ряпа. Навръх празника местните пият картофена водка, а за десерт поднасят 7 вида бисквити и сладки.
В Швеция е най-важно на трапезата да има засищащи и доста хранителни гозби: маринована херинга, месо със зеле или сос от ягоди, свински бут, пастет от дроб, домашен пушен колбас, печени зеленчуци, както и специалитетът на нацията кропкакор - топчета, направени от смес на варени картофи, шунка и шпек. Оризовият пудинг се сервира с едно-единствено бадемче, скрито в сладкиша.
В Белгия залагат на месо от глиган, телешки пържоли с трюфели, коледна торта и различни вина. За десерт се правят миниатюрни бисквити с образа на младенеца Исус.
В Португалия на Рождество се яде бакалао, което в превод означава "сушена солена риба треска", а ястието най-много върви със сладко порто - ликьорно (подсилено) вино с тъмнозлатист цвят, което се произвежда в североизточната част на страната.
В Швейцария на Коледа се сервира изключително популярното фондю от сирена, като за приготвянето му се използват най-малко 3-4 вида специални млечни деликатеси.
В Ирландия обичат пушена сьомга с коктейл от скариди, красиво аранжирани върху зелена салата и полети със сос. Не се пренебрегва и традиционната пуйка.
В Чехия на Бъдни вечер, също както и в България, липсват месни ястия. Но пък неизменно се поднася пържен шаран с картофена салата. Прието е да се правят различни коледни сладки, които се раздават на гостите.
В Полша на празничната трапеза трябва да има 12 постни храни - според броя на апостолите. Приготвя се леко кисел бульон от цвекло с миниатюрни пелмени - боршчок с ушички, а за основно се сервира риба (най-често шаран). Сладки и бисквити са обичайният десерт. Любопитно е също, че в страната преди Коледа не е прието да се употребява алкохол, но пък щом настъпи Рождество Христово, всички с радост похапват специалитети с мръвка и пият вино.
В Унгария се прави гулаш с огромно количество чушки и месо, пълнено зеле, супа от шаран и печена риба.
В Словения се пече специален рождественски хляб, като използват 3 вида брашно: ръжено, пшенично и от елда. Сервира се още кървавица и пържоли от елен, които в краен случай може да бъдат сменени със свинско.
В САЩ доста от коледните традиции са заимствани от Европа, затова най-често американците си похапват пуйка със сос от червени боровинки, пълнена с хляб, сирене, сини сливи, чесън, фасул, гъби, ябълки или зеле. В някои щати залагат на телешко с подправки и билки, както и на други ястия, характерни за региона. За пиене се предпочита гъст коктейл от яйца и сметана.
В Япония всяко ястие е натоварено с определен смисъл. Например соба (юфка от елда с бульон) е символ на дълголетието. Жителите на Страната на изгряващото слънце хапват на празника осечи-риори - морски дарове, сред които непременно има риба, скариди, хайвер от херинга, омари, стриди, към които се сервира супа озони с оризов пай.
Ястията, с които традиционно се отрупва трапезата в различни страни по света, наистина са изключително разнообразни. Мъдрите обаче казват, че Рождество Христово се превръща в истински празник, когато на масата се събират най-близките и тогава къщата ще е пълна със светлина, добрина и благоденствие.
 


Четете още:

🔴 Бесните лъжи на лъжепатриотите

🔴 Панагюрската фондация "Цоцорков род" даде първите си стипендии на даровити деца и младежи

🔴 Вила "Армира" - бижуто на римските бохеми





Източник: Дума





Коментари

горе