"Мелиса" в страната на чудесата



Какво е общото между информатиката, таекуондото и климатиците? Един от гениалните предприемачи на нашето време, Стив Джобс, обичаше да казва приживе, че в момента, в който успееш "да свържеш точките", всичко добива смисъл. И тук, разбира се, има пресечна точка, като тя дори си има име - "Мелиса". Става дума за малко пластмасово устройство, което управлява климатици и спестява енергия. Съвсем скоро то ще може да си комуникира и с бойлери и радиатори.

Младият предприемач, който разработва "Мелиса" и привлича за развитието ѝ 600 хил. евро инвестиции, се казва Любомир Янчев. От училищните си години се занимава с програмиране и вече дори не помни колко състезания по информатика е спечелил. А идеята за създаването на технологичната джаджа идва от... треньора му таекуондо. Постепенно начинанието на Янчев се развива до реален продукт, чиято втора произведена партида е почти изчерпана само пет месеца след старта на продажбите.

Ту му в стаята горещо, ту пък друго нещо

"Мелиса клаймът", както се казва компанията на младежа, предлага интелигентно устройство, което се свързва с домашния рутер и след това с мобилно приложение, чрез което се управлява. То е съвместимо с над 1000 различни модела климатици и може да контролира температурата и разхода на енергия по ефективен начин, спестявайки до 25% от потреблението на ток.  "Мелиса" може да бъде инсталирана и настроена ръчно и в продължение на около седмица "се учи" как да се напасва към нуждите на потребителите си. През август тази година излиза първата пробна серия от малко над 200 устройства. Втората партида от 600 образеца в момента е почти разпродадена, а през януари ще дойде и трета от около хиляда бройки.

Да имаш стартъп през 2015 г. е почти толкова модерно, колкото да свириш в рок банда 30 години по-рано. В масовия случай става въпрос за технологични стартиращи бизнеси, като превес определено имат софтуерните решения. Причината е, че често те са по-атрактивни за инвеститорите. "Мелиса клаймът" обаче е хардуерен стартъп. Може би затова инвестиционният фонд Eleven отказва да го финансира преди три години. Едва по-късно на два етапа той влага в начинанието максималните си 200 хил. евро.

Отначало "Мелиса" е замислен като домашен иконом, който би трябвало да управлява осветлението, климатиците, щорите и телевизорите. Тогава Любомир Янчев е единадесетокласник, на когото обаче вече му се прави бизнес. Към този момент идеята за свързано умно домакинство не е уникална за България - в тази посока има още две разработки. Вероятно това е причината Eleven отначало да отпратят Янчев с обяснението, че му трябва по-ясен фокус. След това стартъпът попада в инкубатора на Deutche Telekom Hubraum в Полша, където отново получава съвет да се концентрира върху решаването на един специфичен проблем. "Разбрахме, че управлението на цялото домакинство не е лъжица за нашата уста. Затова предпочетохме да се съсредоточим върху нещо, от което все пак може и да се печели", разказва Янчев. И обяснява, че според него единствената валидация на стартиращите компании са продажбите, а не интересните хрумвания. Някъде по това време идеята за климатиците идва от две страни - веднъж от познати в стартъп средите и втори път, по-настойчиво от треньорът му по таекуондо.

Така, малко повече от година след регистрацията на фирмата, Янчев и екипът му, който междувременно е пораснал до 13 души, успява да привлече 100 хил. евро, да развие идеята до готов продукт и да го пусне в серийно производство. Оттук насетне на "Мелиса клаймът" ѝ предстоят още две неща. През 2016 г. компанията планира да премести производството си в завод във Велико Търново и да направи крачката "от стартъп към истинска компания", както се изразява Янчев. С други думи, "Мелиса" в известна степен ще започне да се завръща към първоначалния си замисъл - скоро джаджата ще управлява не само климатици, но и бойлери и радиатори, като и в двата случая би трябвало да спестява около 30% от енергията.


Четете още:

🔴 Bulgarian kaba gaida- Just listen! Thisi is Bulgaria!

🔴 Преслав - столицата на българския "Златен век"

🔴 Парк "Кайлъка" – една покана за разходка





Източник: Капитал





Коментари

горе