Борисов призова Европа да хлопне вратите си за нови мигранти



Според премиера афганистанците трудно се интегрират, защото са израснали в други условия

Европа незабавно да затвори границите си за прииждащите мигранти и да допуска само онези, които наистина бягат от войната. Мярката трябва да важи, докато не се намери решение как да се облекчи натискът върху границите ни. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол. Той отговори на питане на лидера на БСП Михаил Миков за действията на правителството по проблема с напиращите към Стария континент мигранти от Близкия изток, Северна Африка и Азия.

Борисов напомни, че България се е съгласила с квотното разпределение на вече влезлите в Европейския съюз имигранти и бежанци, но мярката няма да подейства. "Позицията ни винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят. Публичната и на самия (Европейски) съвет моя позиция е била незабавно да се затворят границите", каза той. Според него "в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане... Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат", оплака се премиерът. Затова единственото решение е да се захлопнат вратите пред новите желаещи да търсят препитание на Запад. "Тези, които са влезли в Европа, които ще бъдат разселвани, интегрирани, за които може да се подсигурят образование, работа и социални грижи, и тези, които бягат от смъртта и от тези, които ги преследват - за тях да. Другите да бъдат връщани по родните им места", обясни технологията Борисов.

Ден преди изявлението на българския премиер Австрия съобщи, че от началото на месеца Германия й връща всеки ден по 200 имигранти съгласно Дъблинския регламент. Регламентът от Дъблин, приет през 2003 г. и пренаписан през 2013 г., задължава първата държава от ЕС по пътя на мигрантите да поеме отговорност за регистрирането им, а след това да ги приема обратно, ако продължат пътя си към други държави и бъдат върнати. Това означава, че мигрантите, преминали през България, които са нежелани в други държави, могат да бъдат върнати тук по етапния ред. Никой не е отменял Дъблинския регламент и той официално не се прилага напоследък само за Гърция, защото Европейският съд за правата на човека в Страсбург постанови през 2015 г., че при големия наплив на хора условията за тяхното приемане там са много лоши. Ако Германия обърне човешкия поток, България трудно ще го насочи обратно към Турция, защото Анкара още не е подписала официално с ЕС споразумение за реадмисия, предвидено за средата на годината.

"Дъблин не работи", бе категоричен вчера Борисов на уточняващ въпрос как стоят нещата с Дъблинския регламент.

Борисов се усъмни във възможностите на България да интегрира пристигащите. "Тези, които задържаме на нашите граници, са главно афганистански граждани. Те са израсли в условия на войни и около тях - талибани. Много трудно е да интегрираш един такъв човек в една демокрация, където правата на човека и отношението, ако щете, към жените и половете е съвсем различно. Позицията ни е, че незабавно трябва да спре притокът на бежанци, както направиха САЩ, и докато не се реши въпросът с тях, други да не се приемат", заключи Борисов.

В края на 2015 г. на територията на Европейския съюз са били разселени едва 272-ма мигранти от предвидените 160 000, заяви вчера ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев пред членовете на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той отчете това като "много тъжен факт".

376 офицери и преводачи на "Фронтекс" започнаха мисия за спиране на бежанската вълна на гръцките граници в средата на декември. В края на октомври "Фронтекс" предупреди България да се готви за нов бежански наплив откъм Турция, след като ЕС вземе мерки за ограничаване на потока през Западните Балкани.

-------СПАСЕНИЕ----

Гранична полиция е спасила от удавяне в река Марица 118 мигранти. От тях 24 мъже, 26 жени и 68 деца, повечето под 5-годишна възраст. Все още не се знае дали спасените са от иракски или сирийски произход, съобщи зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. По-късно прокуратурата уточни, че бежанците са открити на малък остров край село Генералово, общ. Свиленград. Според първоначалните данни чужденците били превозени с лодки вероятно от турски каналджии през границата по р. Марица и оставени на острова на българска територия. По първоначални данни става дума за сирийци, съобщава прокуратурата.


Четете още:

🔴 Глухите камъни – красота и загадъчност от древни времена

🔴 Соня Йончева покори немската публика

🔴 Фигури на соцлидери и любими актьори тръгват на турне из България





Източник: СЕГА





Коментари

горе