Интервю с ученика, който развълнува много българи



Даниел

Даниел Богдански направи филм за България

Днес в „Мотиватори на гости“ имаме възможността да си поговорим с един истински ученик за гордост. Даниел Богдански е от Карлово и в последно време стана супер популярен в социалните мрежи със своя късометражен филм, посветен на България (можете да го видите по-долу).

Надяваме се интересният ни разговор с Дани да ви вдъхнови и да ви накара да се чувствате горди българи.





Здравей, Даниел, твоят филм „Българският път“ развълнува много българи. Как се роди идеята за него?

Реших, че е крайно време да се качи нещо смислено в интернет. Материал, който да припомни славното ни минало, да покаже огромния ни потенциал. Но също така и да ни изкритикува – да ни накара да потърсим вината у себе си, а не у другия.

Омръзна ми да гледам и слушам трагедиите и лошите новини по телевизията. Чалгата и “евтиното” поведение. Затова сметнах, че е нужно да се покаже стойностен и търсещ истината видеоклип.

Вярваш ли, че с филма успя да вдъхновиш и други ученици или по-скоро ги провокира да обърнат внимание на истински ценните неща в живота?

Да, вярвам, че съм вдъхновил свои връстници или поне съм ги накарал да се замислят. Целта беше да провокирам хората и да ги изкарам от “зоната им на комфорт”, вероятно много от тях са разбрали, че наистина има друг модел на подражание, налагащ ти добродетели и висши идеали, а не разврат и пороци.

Ти си в 12 клас… какво ти предстои? Ще кандидатстваш ли?

До скоро бях на много сериозен кръстопът, а именно – България или чужбина за бакалавърската ми степен, но след всичко което се случи, прецених, че да остана тук и да продължа това, с което се захванах, ще бъде по-вдъхновяващо и полезно за мен и за обществото, отколкото да се превърна в поредния избягал в чужбина. Реших, че ще се занимавам с професия в сферата на визуалните изкуства – монтаж или режисура. Но къде и кое от двете – все още се колебая.

Какво искаш да постигнеш в живота?

В личен план искам да печеля достатъчно, за да живея нормално. Да вдъхновявам себе си и хората и да не изгубя оптимистичния си поглед и мечтателската си нагласа към света. Трудно е да кажа какво искам твърдо да постигна, но със сигурност ще се стремя да помагам на хората по един или друг начин, да търся и показвам българското на нас и на света.

Какво смяташ за Уча.се и за иновативните начини на учене?

Уча.се е уебсайт, който ми е помагал по математика, физика и химия през изминалите години. Винаги съм харесвал иновативния и занимателния ви подход за преподаване на уроците. Самият аз имам сходна цел като вашата – да представям забравени, нечувани или интересни моменти от българската история по различен от учебниците начин.

Ако имаш силата да промениш нещо в България, какво би било то?

Бих променил мисленето на хората, всеки иска да променя нещо материално, но всичко идва от съзнанието и принципите. Ние имаме огромен потенциал и невероятна духовна сила, просто трябва да се пробудим.


Четете още:

🔴 Чичо Кмет - новият любимец на цяла България

🔴 Русия предлага безплатно обучение за 200 български студенти

🔴 След 9 години мълчание Господинов с нова стихосбирка





Източник: ucha





Коментари

горе