Полицай спаси майка на две деца от потоп



2016-а - годината, в която вестник “24 часа” навършва 25 години и навлиза в следващите си 25 години, се обръщаме към читателите за “Достойните българи на годината” - една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Предстои 14-ото издание.

От 2003 г. вестникът всяка година отличава обикновени хора от градове и села с големи сърца, извършили необикновени дела - спасявали човешки животи, помагали безкористно на хора в нужда, проявили храброст или щедрост, дарявали радост, направили добро, без някой да ги е молил.

Тук ви представяме първите истории, които кореспондентите ни описаха, на българи, предложени за изданието на инициативата през 2016 г. И каним читателите да ни изпращат още истории, да ни помогнат да отличим повече случаи на доброта и щедрост и да изберем най-достойните.

Пишете ни на електронен адрес 24action@24chasa.bg или изпратете писмо на редакцията на адрес София, “Цариградско шосе” 47.

Ангел Стефанов дори не научил името на жената, останала 10-ина минути под вода

Петък, 25 септември 2015-а. В Плевен денят е горещ и задушен. Около 5 следобед притъмнява, извива се ураганен вятър, заплющява градушка. После пороен дъжд за минути потопява града и превръща улиците в реки.

Шефът на РПУ в Славяново Ангел Стефанов попада в сърцето на бурята. Той е по служба в Плевен - с колегата му Станимир Недялков разследват престъпление.

В разгара на градушката Стефанов, който е зад волана на личния си автомобил, по принуда спира на стръмната ул. “Александър Стамболийски”. Насъбраната вода се спуска с огромна сила надолу. От колата Ангел вижда как жена излита върху гребена на калната вълна.

“Гледката беше

страшна. Като в

трилър водата

понесе жената

по наклона, все едно е на шейна. След секунди тя се скри от очите ни. Изчезна в потопа”, спомня си Ангел Стефанов. Той и колегата му излизат от колата и се втурват да издирват жената.

Под калния водопад преравят около 150 м. Не откриват нищо - бездната е погълнала жената. Докато обхождат района, полицаите забелязват 2 препречени коли - вихрушката ги е обърнала напряко и ги повдига като балони. Достъпът до колите е невъзможен. В този миг жена от павилион наблизо се провиква: “Видях, че водата завъртя тялото и го прати под колата.”

Ангел бърка във водата и усеща, че докосва човешки крак. Тялото е заклещено между колата и бордюра, а единият крак е затиснат под гумата.

“Изваждането беше непосилно - сам човек едва ли щеше да се справи. На помощ се притекоха двама мъже”, допълва Ангел. Търсенето и изтеглянето на бедстващата продължава 15-ина минути.

Влачена по нанадолнището поне 150-200 м, жената е престояла под водата най-малко 5 минути.

“И сега не мога да си обясня как е оцеляла - най-вероятно на предела на човешките възможности се е надигала и е поела въздух. Дишала е - иначе щеше да загине, блъскана в калта, затисната между бетона и колата”, разсъждава Ангел. Той няма да забрави как калната лавина се спуска стремглаво надолу.

Оцелялата в бедствието жена изумява повторно полицая, когато я измъкват от смъртоносния капан.

“Беше в силен шок. Цялата мокра, кална и охлузена, трепереше от студ. Личаха наранявания по ръцете и краката, но нямаше счупвания. Въпреки преживения ужас

първите ѝ думи

бяха за децата.

Промълви, че

сама ги гледа

Много се притесняваше - не знаеше къде ги е заварил потопът. Тревожеше се, че по-малкото дете е на ясла и няма кой да го прибере. Другото излязло на улицата. Безпокоеше се какво му се е случило в пороя”, разказва Ангел.

Жената дори не благодарила за спасения си живот. “Беше толкова изтощена, а мисълта ѝ бе погълната изцяло от децата ѝ”, оправдава я Ангел като баща на 4-годишен син. Той не приема да го наричат герой, както се заговори в Плевен - изпълнил гражданския си дълг, а в трудните минути не бил сам. Затова благодари на всички, които помогнали.

“Имаше много хора - до един съпричастни. Ако не беше жената от павилиона да покаже къде е затисната жертвата, едва ли щяхме да я открием. Всяка секунда беше ценна. Можеше да я загубим без двамата мъже, които помогнаха при изваждането. Когато я изтеглихме зъзнеща и наранена, някой донесе одеяло, друг даде телефон да потърси децата си, трети се обади на Бърза помощ.

Линейката дойде бързо и помолихме водача да мине първо през дома ѝ, за да се успокои за децата си. Никой не остана безразличен, толкова добри хора накуп - това е хубаво”, оценява полицаят.

Според свидетели спасената жена е била на видима възраст около 35 г. Ангел дори не научил името ѝ. Повече не я видял.

“Не търся благодарност, стига ми, че майката се върна при двете си деца”, доволен е полицаят.

Справил се е с тежката ситуация и защото притежава спортен дух и етика, смятат колеги на Стефанов. Той е на 39 г., 25 от тях се занимава с карате. Първо е бил състезател, сега се е посветил на треньорска и съдийска работа като инструктор в карате клуб в Плевен.

“В света каратето е вторият по масовост спорт след футбола. Носи здраве, защото физическото натоварване сваля напрежението от психиката и освобождава духа. Каратето изгражда етиката да помогнеш на партньора си, а това създава здрави приятелства”, обяснява треньорът.

Горд е с възпитаничката си Ивет Горанова. Тя е при него от 5-годишна и макар няколко пъти да се налагало да сменя треньора, пак се върнала.

Като началник на полицейския участък в Славяново Ангел Стефанов е категоричен, че разследването не пренебрегва и най-дребната домова кражба. Знае, че когато апаши измъкнат кокошките и зимнината от самотна старица, все едно са посегнали на живота ѝ.

Стефанов се

тревожи и за

телефонния

терор,

чрез който измамници повече от 10 г. обират парите на наивни възрастни хора. В полицията непрекъснато разясняваме измислените сценарии за заблуда. Но възрастните пак се хващат. Затова младите в семейството трябва да говорят повече на родителите си, съветва полицейският шеф.


Четете още:

🔴 Откриха дарителска сметка за образованието на храбрата Мария

🔴 Българското хоро – най-добрият антидепресант

🔴 Отчаяна майка моли за зимни обувки на рожбите си! Пита политиците как се гледат 9 деца с 1,16 лв. на ден?





Източник: 24 часа





Коментари

горе