Да избягаме от студа във ВелинградВелинград е събрал богатството на лечебните минерални извори, исторически паметници и живописно местоположение – между планини, ридове и красиви борови гори. Градчето е разположено в Западните Родопи. В него се намират най-многобройните минерални извори в България – цели 27. Водите са с температура между 28 и 91° С, идват дълбоко от земните недра, а това допринася за тяхната изключителна чистота. Десетки са заболяванията, които се влияят благоприятно от тях, но често се използват просто за отмора и релакс. За целта има куп СПА хотели, басейни, балнеосанаториуми.
Нито едно пътуване, обаче, не е изцяло пълноценно, ако не го използаме, за да се докоснем и до богатата българска история или до красивата родна природа. Затова, ние от „Българският пътеводител“ ви съветваме щом вече сте се озовали във Велинград да посетите намиращите се в града или района интересни обекти.
Една разходка из парка с езерото Клептуза може добре да допълни приятното преживяване тук. А можете да стигнете и до самия извор, намира се по пътечка над езерото. Клептуза е най-големият карстов извор в България. Според популярна легенда езерото носи името на красива и умна девойка на име Клепна, от рода на Узите. Момичето опитало да избяга от преследващите я османци и точно преди да бъде заловена се помолила земята да я погълне. Така и станало. На мястото бликнала вода и погубила нейните преследвачи. Днес от това място започват и различни маркирани пътеки, които водят до местностите Харманите, Брези, Сивата вода и др. Над Клептуза се намира местността Маркови скали, където е единствената пресечна точка на меридиан и паралел в България.
Църквата „Св. Троица“ е не само духовно средище и свидетел на редица исторически събития вече няколко века, но и деен участник в някои от тях. Свещенослужителите помагали на освободителното движение по всевъзможни начини. Под олтара дори имало скривалище за оръжие на Тайния революционен комитет. Храмът е построен през 1816 г. и е най-старата действаща църква в целия Чепински край. Така че, освен за молитва, можете да се отбиете тук и за запознаване с историята.
А тя, историята, си има специален дом – Историческият музей на Велинград. Експонатите му са организирани в три експозиции - мемориална изложба „Вела Пеева“, етнографска колекция и изложба „Великденски писани яйца“. От скоро в него е подредена и експозиция, посветена на роденият във Велинград оперен певец Николай Гяуров.
На 11 км от града се намира красивата пещера „Лепеница“. На нейните три етажа са пръснати изящни природни творения – пещерни бисери, сталагмити, сталактити, сталактони. През най-долния етаж преминава подземна река, а на втория можете да видите няколко езера. Наистина едно очарователно богатство на форми и живот.
Недалеч от Велинград, край с. Дорково, е разположен атрактивният Природо-научен музей „Плиоценски парк“. В него са представени уникални находки от плиоцена – части от раменни кости на балканска патица и на родопски глухар, кучешки зъб на доплихопитек, част от небце с кътници, и бивник на овернски мастодонт. Всички те са открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“ край с. Дорково. То е най-голямото известно струпване на кости от над 30 вида животни на едно място на Балканите и второ по големина в Европа.
На северозапад от с. Дорково се издига историческата крепост „Цепина“. В средновековната твърдина са открити и проучени останките от три църкви, крепостни стени, четири дълбоки водохранилища. Най-известният владетел на калето е племенникът на цар Калоян – Алексий Слав. Съществува легенда за крепостта, свързана с неговата женитба за дъщерята на латинския император Хенрих – Маргарет-Изабел. Невръстната булка била едва 13 годишна. Когато пристигнала в дома на съпруга си, пред портите на „Цепина“, тя възкликнала на френски: „Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб!“. Майката на Алексий Слав – Тамара, разчела думите, като благословия и отвърнала с: „Амин! Дай, Боже!“. Младото момиче прекарвало дълги часове в разходки из съседните гори и на близкия връх Къркърия. Не след дълго то се разболяло и починало. Било погребано по собствената му воля на този връх, за да бъде огряван гробът му от първите слънчеви лъчи. В наши дни в подножието на крепостта има хижа, както и музейна експозиция с находки от проучванията.
Красива природа с условия и за ски има в местността „Юндола“, на 16 км от Велинград. Курортът е изходна точка за много туристически маршрути. Надморската височина от над 1000 м, чистият въздух и благоприятният климат в района подпомагат справянето с редица заболявания. В близост до местността е хижа „Юндола“. Недалеч са резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“, „Филибишка поляна“, местностите Черновец и Куртово, спортната база „Белмекен” и природната забележителност „Пашови скали“. Наблизо е и уникалният скален феномен „Жабата“.
Велинград е изключително известен с минералните си води, но ето че е много повече от СПА столица на България и ви очаква, за да разгърне пълния си потенциал.
Автор: Петя Георгиева, „Българският пътеводител“


Четете още:

🔴 Зимна приказка в България – 15 магични фотографии на Красимир Матаров

🔴 Българската читанка има история

🔴 Как да си направим напитка срещу възпалено гърло и кашлица

Източник: Актуално

Коментари

горе