В Царевец спазиха ритуала "Къпанки"



ОТ ГОДИНИ МЛАДОЖЕНЦИТЕ НА СЕЛО ЦАРЕВЕЦ УЧАСТВАТ В РИТУАЛА „КЪПАНКИ”, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В СРЕДАТА НА ЯНУАРИ ВЪПРЕКИ СТУДОВЕТЕ. Мъжете, минали под венчило през изминалата година, се къпят на селската чешма, като по този начин засвидетелстват своята мъжественост и готовност да създадат здраво семейство.

В ритуала участваха четирима – Калин, на 25 г., Мирослав, на 26 г., Валери, на 29 г., и Искрен, на 31 г. Двама от тях са сключили граждански брак преди 4 месеца, а другите двама преди 7 – 8. Младите мъже харесват българските традиции и вярват, че участието в ритуала „Къпанки” носи здраве и плодородие.

Още от сутринта младоженците с техни приятели и близки се събраха в заведение до селската чешма, където подгряваха с червено вино, коняк и греяна ракия. С тях подгряваха и къпачите – ергени, които досега не са сключвали брак. Младите мъже бяха вкарани в ледените води в коритата на чешмата при температура на въздуха минус 15 градуса. По традиция съпругите им ги чакаха с хавлии и ги посрещнаха с целувки. Младоженците получиха множество поздравления и бяха приветствани от събралите се за ритуала „Къпанки” десетки жители и гости на селото.


Четете още:

🔴 Да избягаме от студа във Велинград

🔴 Зимна приказка в България – 15 магични фотографии на Красимир Матаров

🔴 Българската читанка има история





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе