Една българка от точка Х до точка Y в Лондон



Българска художничка стана част от мащабна арт инициатива в Лондон. Паола Минекова е сред 20 художници, чиито произведения ще залеят британската столица през януари и февруари като част от представянето на новия домейн Dot to Dot London. Акцията е подкрепена от Лондонското кметство и официалната туристическа агенция на града.

Художествените творби ще се появят на хиляди плакати и туристически каталози, както и на анимирани дигитални спотове, излъчвани на екрани в 15 станции в метрото, както и в Covent Garden, Borough Market, One New Change, The Trunk at The Artworks in Elephant & Castle, BOX PARK Shoreditch, Christopher’s Place.

Паола от няколко години живее и твори в Лондон. Тя е от прочутата в родните арт среди фамилия Минекови. Скулпторът Величко Минеков й е близък роднина. Българката работи в проекта Google Open Art Gallery. През 2012 година тя е куратор на Google Art Project в годишната конференция Zeitgeist, където специални гости са Бил Клинтън, Вивиан Уестууд, Ани Ленъкс и др.

Паола Минекова

Паола Минекова

Минекова намира своето място сред 20-те избрани артисти в Dot to Dot след конкурс. Поканата за него получава след успешните си тематични изложби, както и участието й в лондонските издания на благотворителните международни изложби Faberge Big Egg Hunt и Elephant Parade.

За своята идея в Dot to Dot Паола използва рисуван ръчно калейдоскоп-мозайка, който впоследствие анимира за дигиталния спот. Музикалното оформление е на младия български студент Асен Недялков, който учи във Франция театрално изкуство и гради своята диджей- и музикално-продуцентска кариера под името Ace Nedman. Анимацията на екипа е съчетание между шарен калейдоскоп – символ на пъстротата на Лондон, и звук, който наподобява движението на метрото на фона на характерната реплика Mind the gap (бел. ред. – буквално „внимание с пропастта“; предупреждение, което звучи в лондонското метро с оглед да се напомня на пътниците да бъдат внимателни за пространството между мотрисите и платформите). Произведението пренася публиката в ритъма на лондонския мегаполис с неговите цветове, шумове, аромати.

Проекта на Паола Минекова може да видите ТУК.


Четете още:

🔴 В Царевец спазиха ритуала "Къпанки"

🔴 Да избягаме от студа във Велинград

🔴 Зимна приказка в България – 15 магични фотографии на Красимир Матаров





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе