Почна се! Финландия и Швеция депортират 100 000 имигранти



Изстъпленията на бежанците в Европа намериха своя адекватен отпор – Швеция и Финландия планират да депортират поне 100 000 имигранти. Германия започва да заздравява своите политики спрямо имигрантите по примера на двете скандинавски страни, които вече обявиха плановете си да депортират десетки хиляди бежанци в опит да съдържат вълната от прииждащи хора, предава „big5.bg“.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел съобщи, че Германия ще постави Алжир, Мароко и Тунис в списък на „безопасни страни на произход“, което означава, техните граждани ще имат шанс за спечелване на убежище. Някои мигрантите обаче ще бъде блокирани заедно със семействата си за убежище в Германия в продължение на две години, каза Габриел.

Най-строгите правила идват, след Германия, най-силната икономика на Европейския съюз (ЕС), прие около 1,1 милиона имигранти през 2015 г., много от тях – бягащи от конфликта в Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на жесток натиск през последните месеци да обърне политиката си на отворени обятия към тези, които бягат война и преследване, включително и от опозицията в собствената си консервативна партия.

Финландия междувременно се присъединява към Швеция, обявявайки плановете си да депортира десетки хиляди неуспешни кандидати за убежище.

Двете скандинавски страни се борят да се справят с наплива на бежанци и мигранти, бягащи от мизерията в Близкия Изток, което обаче ги нареди на челни позиции в списъка с най-голям брой приети межанци на глава от населението в ЕС.

Финландското правителство очаква да депортира около две трети от 32 000 лица, търсещи убежище, които са пристигнали през 2015 г. Вътрешният министър Пайви Нерг обясни:

„По принцип ние говорим за около две трети, което означава приблизително 65% от 32 000, около 20 хиляди човека, които ще получат отрицателно решение (на техните молби за убежище),” каза тя.

В съседна Швеция вътрешният министър Андерс Игеман съобщи в сряда, че правителството планира в продължение на няколко години да депортира до 80 000 души, чиито молби за убежище ще бъдат отхвърлени.

„Ние говорим за около 60 000 души, но броят може да се изкачи до 80 000,“ каза той пред шведски медии, като добави, че както във Финландия, операцията ще изисква използването на специално наети самолети. Така излиза, че двете скандинавски страни ще върнат общо над 100 000 имигратни.

Игеман изчисли, че Швеция ще отхвърли около половината от 163 000 молби за предоставяне на убежище, получени през 2015 г..

Шведският министър на миграцията Морган Йохансон добави, че властите са изправени пред трудна задача да депортират такива големи потоци хора, но настоя, че отхвърлените мигранти, търсещи убежище, трябва да се завърнат у дома.

„В противен случай ние ще имаме огромен брой свободни имигранти, които не можем да управляваме“, каза той пред информационна агенция ТТ.

Освен от криминалните прояви на бежанците, твърдите мерки са провокирани и от смъртта на 31 човека, които преди дни загинаха при опити да стигнат до ЕС.

Гръцките спасители са намерели 25 тела, включително на 10 деца, близо до егейския остров Самос.

Италианският флот междувременно заяви, че са открити шест тела от потънала лодка, тръгнала от Либия. В България пък намериха замразените тела на двама мъже, смятани за мигрантите, в близост до границата със Сърбия.

Близо 4000 души са загинали, опитващи се да достигнат Европа по море миналата година, според Международната организация по миграция.

Докато Европа се бори да отговори на най-големата миграциионна криза след Втората световна война, холандски политик заяви, че Холандия работи с някои от членовете на Европейския парламент относно план за изпращане на мигрантите обратно към турска територия.

Предложението ще доведе връщане обратно на до 250 000 мигранти на турска земя, каза Диедерик Самсон.

От „Амнести интернешънъл“ обаче коментираха, че това е „фундаментално погрешно“.

Новият шеф на дирекцията за бежанците към ООН Филипо Гранди заяви в четвъртък, че богатите страни са имали средства да справят с бежанците в света, въпреки сложната политическа ситуация в Европа.

Той защити тезата, че тези хора могат да изиграят важна роля в изграждането на икономиката на Европа, настоявайки, че не трябва да се разглеждат като бреме.

„Бежанците имат умения. Те заслужават нашите усилия”, заяви Гранди на пресконференция с Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж.

„Айнщайн е бил бежанец. Ние не трябва да забравяме това”, призова Филипо Гранди.


Четете още:

🔴 Задръствания в София от утре заради третия лъч на метрото

🔴 Легенди: Селим бей станал християнин, след като се излекувал в поморийското аязмо

🔴 162 години от рождението на българския Бисмарк





Източник: politikata





Коментари

горе