Най-обичаният директор стана заместник-министър (обзор)



- Диян Стаматов, който направи от кабинета си стая за първолаци, стана част от екипа на Кунева

- В неговото 119-о училище звучи химнът на България

- Взема решения след референдум - един от тях бе дали децата да са с включени телефони

- Млади, красиви, амбициозни - това са учителите в екипа му

Най-обичаният училищен директор в София се събуди като зам.-министър.

Казват, че от първата минута, в която Меглена Кунева поела образованието в България, задавала един и същи въпрос на всеки, с когото имала официална и неофициална среща. Кой е най-добрият училищен директор?

В деня, в който взе звънеца от злополучния министър Танев, получила 10-ина много близки отговора. В почти всички се повтаряли две имена - Диян Стаматов и Асен Александров.

Така ресорът средно образование в министерството поема Диян Стаматов, а Асен Александров стана съветник на министъра.

Диян Стаматов в кабинета си, преди да го превърне в класна стая.

Това не

са партийни

назначения. Това

е съзнателен

избор, който

Кунева направи,

за да открие най-добрите кадри в сферата на средното образование.

48-годишният биолог Стаматов е разпознаваем не само в учителските среди. Медийно отворен, неговите изяви стигат лесно до хората. А и училището, което ръководи от 10 години, е сред най-търсените, особено от родителите на първокласниците.

Подобно на изборите, в столичното 119-о СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” въведоха изискването за уседналост на родителите като един от критериите за прием в 1-и клас. И така училището на Диян Стаматов стана най-търсено от родителите. Миналата година там

започнаха

най-много

първокласници

- 192-ма. Диян Стаматов дори се отказа от директорския си кабинет, за да го направи класна стая за една от паралелките.

Силвия Зубева води първокласници. Снимката й взриви фейсбук в първия учебен ден на 2014 г.

Възпитаникът на Софийския университет има и квалификация по образователен мениджмънт. Учител е от 1993 г. Бил е директор на 3 училища.

Важно е да има

спокойствие в

системата

и да се реализира законът, коментира за “24 часа” Стаматов минути след като името му беше обявено за заместник-министър на образованието от правителствената пресслужба.

Учителката Таня Петрова обясни в интервю за "24 часа" какво е необходимо за образованието.

От неговото училище е и преподавателката по български език и литература, която впечатли цяла България с простичките и ясни послания за образованието, което според нея създава безкритични граждани. 27-годишната Таня Петрова обясни в интервю за “24 часа”, че е трудно да научиш децата да уважават родното, когато прекарват българските празници с родителите си в Гърция. Тя призна, че би завела учениците си с българските знамена в ръце да видят красив парад, ако някой някога се сети да направи такъв в България. Дни след интервюто, което бе прочетено от десетки хиляди и споделено от стотици във фейсбук, писателят и драматург Елин Рахнев призна, че за първи път разбрал какво се прави в образованието и че най-важното в него е учителят, а не самата реформа.

Диян Стаматов въведе практиката в училището си 2 пъти в седмицата

уроците

да започват с

националния

химн

Кадър на Диян Стаматов е и красивата учителка, чиято снимка от първия учебен ден през 2014 г. се оказа най-споделяната в интернет у нас. Силвия Зубева тогава пое първокласници. По повод елегантния ѝ вид Стаматов коментира: “В училище няма дрескод за учителите, но все пак е важно да изглеждат естетично, без излишна екстравагантност.”

Той взема решения винаги след дълго обществено обсъждане. Така постъпи и когато се заговори, че не е редно учениците да държат в себе си мобилните си телефони по време на час. Тогава

проведе

референдум

Решението било на определено място в стаята да има списък с номерата на учениците, където те да оставят телефона си на безшумен режим.

Стаматов често кани известни личности в училище, за да разговарят с учениците. В отлично оборудваните кабинети се провеждат открити уроци и семинари. Дворът често е място за интересни състезания. Негови възпитаници гостуват с концерти в онкологичната болница.

Съветник на Сергей Игнатов ще помага и сега в просветата

Асен Александров с китарата в кабинета си в 51-о СОУ "Елисавета Багряна"

Директорът на столичното 51-о СОУ “Елисавета Багряна” - Асен Александров, който беше съветник на проф. Сергей Игнатов, ще помага и на Меглена Кунева. Ръководи училището от 11 години. 7 години е бил директор и на 15-о.

В училището на Асен Александров трудно се става първолак заради огромния наплив и престижа на обучението. Подобно на новоназначения заместник-министър Диян Стаматов и Асен Александров въведе изискването за уседналост на родителите за приема в 1-и клас.

В двора на училището има фонтан и беседка. От 2012 г. е построен и параклис. На 15 септември и по училищните празници пък директорът хваща китарата и запява с красив баритонов тембър свои песни за любимото училище пред ученици, родители и учители. Подпира грифа с крак като истински рокаджия.

Александров беше ръководител на проекта УСПЕХ, по който Европа ни даде пари за безплатни кръжоци на учениците. За тях получихме 100 млн. лв. за 3 години по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Абревиатурата не е случайна, тя означава: училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти.

“Една от най-важните цели е да се ограничи броят на отпадащите от училище деца. Не бягаш оттам, където ти е интересно да ходиш. Точно това искаме - училището да е интересно”, коментира пред “24 часа” Асен Александров.

 


Четете още:

🔴 Светлин Русев пребори инфаркта само за 5 дни

🔴 НЕСТИНАРСТВОТО - магическият обичай на БЪЛГАРИЯ! ВЛЕЗТЕ в жаравата и почувствайте емоцията! (ВИДЕО)

🔴 Павлин, който атакува депутатите в клип, ще ходи в парламента - да им каже в очите какво мисли (видео)





Източник: 24 часа





Коментари

горе