Големият Петко Бочаров навършва 97 години



България може да се похвали с най-възрастния действащ журналист в Европа. Днес 97 години навършва легендата Петко Бочаров. В първите дни на демокрацията той произнася крилата фраза „Да, ама не“. Той е в редиците на СДС и всяка вечер от тв-екрана чертае демократичните пътища на държавата. Години наред дори и децата повтарят култовата реплика. А тогавашните малчугани днес вече са 27-годишни.

Известният журналист има вродената дарба да улучва в десятката. Не щади управляващи и опозиция, не подминава приятели и съпартиици, когато им дойде ред да ги приземи. Политическите му коментари винаги са били точни, критикувани и опровергавани от застрашените. Политическите му анализи пък звучат като предсказание, което е плашещо, защото се случва.

И след „Да, ама не“, през 2013 г. година Бочаров произнася: „Няма да, ама не! Бойко Борисов ще спечели втори мандат. Слушайте какво ви казвам“, заяви Бочаров. „Ако не се случи, ще кажа – сбърках“. Е, не сбърка!

Петко Бочаров е роден на 19 февруари 1919 година в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет. От 1952 година работи в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие достига до длъжността заместник-главен редактор. През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 година участва с новини и коментари във „Всяка неделя“.

Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око“, в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“. На 23 февруари 1992  произнася фразата „Да, ама не“, с която става още по-известен. Днес пише журналистът продължава да пише и е несломим радетел за справедливост и по-обър живот на българите.

Журналистът е живял в три Българии. „Тази трета България, в която живея, е много по-различна и добра от другите две, сподели Бочаров. Първата България бе времето на един психопат в Германия и един палячо в Италия. Втората България говори сама за себе си – с Белене. Днешната България си е най-хубава“, коментира той.

 Няма спирачка когато трябва да каже очевидната истина. „Идиотите изплуват на повърхността и се пукат като мехури. Желая на това мое изстрадало отечество не само да се отърве от идиотите, които само го забиват в проблеми. Желая отечеството да получи това, което заслужава“, пожелава си Бочаров на рождения си ден преди 3 години. Господин Бочаров, идоитите още ги има и винаги ще ги има, но дано намалеят и да ги срещаме само да разнообразие, а не да ни управляват!

През 1948 г. журналистът е осъден за даване на подкуп на следовател, който разследва брат му. Излежава присъдата, работи в рудник „Куциян“ в Перник. Между 1946 и 1982 г.Петко Бочаров е агент на Второ управление на Държавна сигурност – Контраразузнаване. Той е сред малкото публични фигури, сътрудничили на Държавна сигурност, които признават предварително и се извиняват за този факт.

През 2010 г. той публикува своите автобиографични книги, „Картини от три Българии“ и „Лица и съдби от три Българии“. Липсва ми младостта на младия Петко. Минал съм по реда си с всичко. В моя живот тайни няма, признава Петко Бочаров.

Честит рожден ден! Наздраве!

ЧРД! Големият Петко Бочаров навършва 97 години 


Четете още:

🔴 По стъпките на Васил Левски

🔴 Магии в кухнята Тутманик с готово тесто

🔴 Портокалите със СПИН вече са в града, вижте!





Източник: СВОБОДНО СЛОВО





Коментари

горе