Повишаване на имунитета на децата



В сезона на грипа и респираторните заболявания е важно да се спазват някои лесни за изпълнение стъпки за повишаване на имунитета при децата, защото те са най- силно предразположени към тези заболявания заради многобройните контакти с техни връстници в детската градина, в училище или в извънкласни занимания.

1. Осигурете здрав и пълноценен сън на детето си! Трябва да знаете, че сънят е пряко свързан с имунната система на хората. Не оставяйте децата да стоят до късно пред компютъра или пред телевизора. Изградете им навик да си лягат навреме и им осигурете тишина и спокойствие, за да могат да се наспят и да се събудят сутринта бодри и отпочинали. Ако посещават детска градина  се интересувайте дали спазват дневния режим. Сънят допринася за повишаване на имунитета на децата и това не трябва да се забравя от родителите.

2. Трябва да се закаляват децата. В днешно време децата прекарват повечето време затворени в класните стаи или вкъщи пред компютъра и почти не излизат навън сред природата. Затова родителите трябва да направят всичко възможно да прекарват повече време с децата си навън на чист въздух. Закаляването на детския организъм обаче трябва за става постепенно и да се превърне в начин на поведение. Всяка рязка промяна на температурата и другите фактори ще доведе до обратен ефект върху организма.

3. Използвайте фитотерапия за повишаване на имунитета. Желателно е да направите и предварителна консултация с лекар за билките, които може да приема вашето дете в зависимост от възрастта и наличието на алергии. Топлият чай от липа с резен лимон например може да помогне за добрият тонус след разходката навън в студеното време и за повишаване на имунитета. Също така за профилактика на респираторните заболявания може да се дават и различни витамини за деца в състава на които влиза витамин С, също след консултация с личния лекар.

4. Нека плодовете и зеленчуците присъстват ежедневно в менюто на децата! Това са най- важните източници на здраве за детския организъм и помагат за повишаване на имунитета. Понеже след топлинна обработка на зеленчуците се губи голяма част от съдържанието на витамини, опитайте се да научите децата да ги консумират в суров вид, които може, а другите ги нарязвайте на по- едри кубчета, за да се запазят в по- голямо количество полезните съставки при готвенето.

5. Опитайте се да контролирате нивото на стрес при децата. Една от основните причини за срив на имунната система както при децата, така и при възрастните е стреса! Затова родителите непременно трябва да следят и да се грижат за душевното здраве на децата и да спомагат за повишаване на имунитета. Научете децата да споделят тревогите и радостите си. Потисканите емоции също се отразяват зле на организма. Постоянният стрес подкопава имунната система и намалява свойствата и на бариера срещу вируси и бактерии.

6. Децата трябва да се разхождат ежедневно навън сред природата за повишаване на имунитета! Отделяйте всеки ден поне по 30 минути за разходка с децата в парка. Така не само ще помогнете на тях, но и вие ще се почувствате много по- добре емоционално и здравословно, защото застоялият начин на живот е основен проблем на днешното общество.

7. Децата трябва да се движат повече! Двигателната активност спомага за повишаване на имунитета им! Отлични резултати дават упражненията за около десетина минути след ставане от сън. Гимнастиката помага на организма да премине от състояние на покой към активна умствена и физическа дейност. Така ще забравите за сънените и капризни детски физиономии сутрин. Съгласете се, че усмивката на детското лице сутрин ще повдигне и вашето настроение. Трябва да знаете, че усмивката също така помага за повишаване на имунитета на организма на всички хора.


Четете още:

🔴 До 12° в четвъртък, предупреждават за силни валежи

🔴 Накрая Турция ще се намърда в ЕС заедно с бежанците

🔴 Трик, който 100% не знаете! Ето как да възстановите умрялата батерия на лаптопа ви





Източник: hitrinibg





Коментари

горе