МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ! Ето как да различите опасната ваксина от Турция! СНИМКИ



Разликата между турската ваксина (вляво) и френския оригинал е в опаковката

Лекарственият продукт се различава от френския оригинал само по цената – три пъти по-евтин е!

Ето я турската ваксина „Пентаксим“, чийто произход и доставяне у нас разтресоха държавата в първия месец на годината. Медик от елитна столична болница предостави на екипа ни двата лекарствени продукта – оригиналния на френския производител Sanofi Pasteur, и турския, произведен в завода на MEFAR A.S.

Оказа се, че двете ваксини нямат генерални разлики, освен цената.

Френският оригинал пристига у нас на цена 46,80 лв., докато стойността на турския еквивалент е почти три пъти надолу – 18,65 лева.

При това партидата от южната ни съседка под №515004 пристига като дарение.

Според експерта от голяма болница в София, пожелал анонимност, за да не бъде нарочен като част от едното или другото лоби, българите не трябва да се безпокоят от употребата на турската ваксина Pentaxim 0,5 ml (IM Enjeksion), тъй като тя е произведена и тествана съгласно процедурите, посочени в Разрешението за употреба, както и че активната субстанция отговоря на изискванията на Монограф №1934 на Европейската фармакопея и на Серии № 800,878 и 910 от техническия доклад на СЗО. Притежател на Разрешението за употреба на доставената от Турция ваксина е турският филиал на Sanofi Pasteur.

По думите на лекаря ваксината е изпробвана и с доказани качества.

Компонентът на Pentaxim - Act-HIB (хемофилус инлфуенце тип Б) се произвежда и освобождава от френския производител и се доставя на Турция като краен продукт.

Производител на формулирания неразлят продукт на Tetraxim е Sanofi Pasteur Франция. След като компонента Tetraxim (другите 4 съставки от ваксината "Пентаксим") е напълнен в спринцовки и е доставен от Франция в Турция в MEFAR A.S., същият се опакова с Act-HIB и се представя като краен продукт под търговската марка Pentaxim. Заводът, в който се произвежда крайният продукт - в MEFAR A.S има възлагателен договор по лиценз на Sanofi Pasteur и е обект на регулярни одити от същия. Турската агенция по лекарствата е издала сертификат за добра производствена практика на MEFAR A.S през 2013 г., като сертификатът е с валидност 3 години.

Визуално между двата продукта има несъществена разлика – опаковката на френския оригинал има щампа, която указва какво е съдържанието – спринцовка и контрейнер със самата ваксина. Такова изображение на турския лекарствен продукт липсва, пише сайтът Big5.bg

Извън цената разлика между ваксините няма. Явно тук е скрит проблемът, коментира медикът пред електронното издание.

От един от отговорите на здравния министър Петър Москов по темата стана ясно, че турската петкомпонентна ваксина „Пентаксим“ има сертификат, който важи за ЕС само за един от компонентите и, но не и за самата ваксина в цялост. Важно е останалите четири компонента да имат сертификат за освобождаване, тъй като в Турция се окомплектоват с 5-ия компонент (Act-HIB) и се опаковат до краен продукт, защото крайният продукт - готовата турска Pentaxim, не е пратен в акредитирана за ЕС лаборатория за изпитване, за да получи сертификат за освобождаване на партида за ЕС.


Четете още:

🔴 Джамбазки: Ние сме пред избор – или Динко в Странджа или гарата в Кьолн

🔴 Диетата на доктор Хей подлуди хиляди- хем сваляш килограмите за отрицателно време, хем целиш целия организъм

🔴 В неделя е Прошка - Сирни Заговезни. (Вижте какво се прави)





Източник: bradva





Коментари

горе