Боян Петров и Атанас Скатов са в една експедиция с алпинисти от още 13 държави



Експедицията на Боян Петров към връх Анапурна (8091 м) включва 21 души от 14 държави, съобщи той за "Дневник" след пристигането си в Катманду.

В нея като клиент на същата компания е и Атанас Скатов, който също обяви за първата си цел за 2016 г. най-смъртоносния връх сред всички осемхилядници.

И двамата българи ще се опитат да се качат на Анапурна като част от независимите си проекти за достигане на всички 14 най-високи върха на планетата.

Най-голяма е групата на 77-годишния испанец Карлос Сория, който е придружаван от четири-пет души плюс шерпите. Той ще се опита да изкачи своя 12-и осемхилядник. При успех ще се насочи към връх Дхаулагири, а "хималайската корона" смята да завърши с Шиша Пангма.

Петров съобщи, че е използвал времето в Катманду , за да окомплектова багажа с храна за предстоящия около един месец под върха.

Групата вчера е прелетяла разстоянието от непалската столица до Похара със самолет, откъдето след петчасово пътуване с автобус е стигнала до Татопани. Днес експедицията ще се прехвърли в базовия лагер с хеликоптер.


Четете още:

🔴 48-годишен българин ще се състезава за Австралия на олимпийските игри в Рио

🔴 Дядото, продал магарето си за да плати глоба, дарява 3910 лева на болно дете

🔴 Даниел прегази монголец преди сблъсъка с Хакухо





Източник: Дневник





Коментари

горе