"Румънското малцинство" опроверга Маковей: Българи сме



С остра позиция срещу румънския евродепутат Моника Маковей e излязло сдружение "Рудари", представител на едноименната общност, пише в."Сега".

"Не само сме българи, но и сме специфична българска етнографска група. Някъде ни наричат рудари, другаде копанари, на трето място мечкадари в зависимост от поминъка. Единственото ни общо с Румъния е, че говорим архаичен старовлашки език. Не сме румънско малцинство, не сме и роми, от години се борим да получим статут в националния съвет по етническите въпроси като представители на българска етнографска общност. Нека Маковей да е по-подготвена и по-прецизна", заяви Димитър Димитров, председател на сдружение "Рудари". Организацията обединява хора от Североизточна България, а Маковей твърди, че именно в този регион "има многобройно население роми от румънски произход".
Димитров, който е бивш кмет на аксаковското село Игнатиево, е опровергал и твърдението, че на "румънското малцинство" се пречи да изучава учебните предмети на своя език. "Още преди 8 г. при нас се въведе румънски като СИП. Записаха се тридесетина деца, накрая останаха 2. Преустанови се, защото няма желаещи. Децата искат да учат английски, немски, не румънски", заявил Димитров.


Четете още:

🔴 БЪЛГАРСКИТЕ САМОЛЕТИ И АВТОМОБИЛИ

🔴 Архитектурен резерват Широка Лъка - Асоциация на българските села (АБС)

🔴 Блатната роза - една от емблемите на соцтуризма





Източник: 24 часа





Коментари

горе