Рицарите в български доспехи – Багатурите



Много може да се говори за тези български мъже, но действията им са повече от достатъчни.  „Багатур“ е съдба. Живот. Прабългарската школа за оцеляване учи не само на бойни умения, но и изгражда навици. Самото име на младежката организация, която популяризира бита и културата на нашите предци, има много значения – едно от тях е „божествен меч“, а в някои езици е синоним на юнак. Съвременници на тогавашното време са писали, че един Багатур се равнява на 100 войници. Създадена от Багатура на школата Райчо Гънчев през 2000 г. в Стара Загора като неправителствена организация с нестопанска цел, днес ръководните длъжности са поети от синовете му – Багатур Багаина Явор Гънчев и Боил Багатура Горан Гънчев. От скоро тренировки се осъществяват и в София от Боил Христо Христов. Те са абсолютно безплатни за посетители и са всяка събота и неделя от 12:00 до 14:00 в спортната зала в Божурище. Вижте какво сподели Христо за школата, обучението и целите в интервю на Петя Петрова от Обединени идеи за България (ОИБ).

С какво се занимавате, членувайки в „Багатур“?

Христо: Някои членове и симпатизанти правят дрехи, други абсолютни реплики на старинните оръжия, или са хванали дебелите книги и намират разни интересни легенди и традиции, трети хващат всички тези оръжия и започват да изпробват в реални условия. Някои от нас се интересуват от животните – как са били използвани и имали ли са някакво сакрално значение. Опитваме се да достигнем до всички гледни точки – облеклата, животните, оръжията, историята зад тях, традициите, но най-много сме се съсредоточили върху ездата, обучението на кучетата, фехтовката, стрелбата с лък. Най-изявените в тези дисциплини представят България и школата на международни турнири. Заради комплексните качества, придобити през годините, участваме и във филми като хората, отговорни за най-опасните дейности – каскадьорите.

Каква е целта на обучението?

Христо: Целта ни е физическото, интелектуалното и духовното съвършенство. Опитваме се да го достигнем и да поведем младежта към българското. Всички сме чували за самураи, за рицари, за индианци, но малко знаем за нашите велики воѝни, които по нищо не са отстъпвали на останалите народи. Ние се опитваме да върнем тези воѝни, за да може децата, когато искат да станат бързи, смели, силни и непоколебими, да не казват само – „искам да съм рицар“, а да знаят, че има и български вариант.

Какви са принципите, които отстоявате?

Христо: Те са написани като кодекс на честта. Накратко: почтеност, непорочност, сила, знание и отстояване на българското.

Какви са методите ви на обучение?

Христо: Доста са разнообразни, поради разликите в дисциплините. Общото е цялостната физическата подготовка – във всяка тренировка има отделено време за високо интензивни комплекси от упражнения. Водим се по нашата методика за изграждане на основите във всяка дисциплина.

Багатур

На снимката: Горан Гънчев, Христо Христов и Стоян Кутийски

На какво трябва да бъде готов човек, искащ да бъде част от „Багатур“?

Христо: За да си част от „Багатур“ трябва да имаш желание и готовност за отдаденост.

Кое е най-важното мероприятие, което организирате?

Христо: Имаме 2 най-важни събития: едното е за зимното слънцестоене (Игнажден) – началото на новата година,  и другото – лятното слънцестоене (Еньовден) – тогава е съборът, където се правят турнири и изпити, за да следим кой колко е напреднал.

На какви състезания се явявате и колко време ви отнема подготовката за едно такова?

Христо: Състезанията, на които сме били, са: стрелба с традиционен лък, динамична стрелба с традиционен лък, стрелба с лък от кон, както и събори със състезателен характер по фехтовка в дуели или в масови битки. Времето за подготовка е относително, защото за да отидеш на състезание, трябва да си овладял основите на всички дисциплини и да си избрал 1-2 дисциплини, в които специализираш. В момента, в който решиш кои са ти главните дисциплини, започваш постоянна подготовка.

„Багатур“ за теб е …

Христо: Е цел и начин на живот. Опитвам се всеки ден да се изграждам в дадена насока, да бъда като тези древни воѝни, защото силата им е била в това, че са били всестранно развити. Това им дава голяма адаптивност към околната среда.

Какви са бъдещите цели на школата?

Христо: Целите ни са да продължаваме да се разрастваме и показваме пътя на багатурите на все повече хора.





Записването за тренировките в София може да бъде осъществено на място, а при наличие на запитвания, желаещите могат да контактуват чрез Facebook групата „ Бага-тур София„ или на телефон 0883594797 – Боил Христо Христов. Тренировките в София в момента включват овладяване на бойните умения без оръжия и боравенето със хладни оръжия (сабя, щит, копие) и щит. В процеса на работа ще бъдат добавяни и нови дисциплини за усвояване.


Четете още:

🔴 Балканската война: Българската армия превзема Одрин

🔴 Който не работи, не трябва да яде

🔴 Магьосникът на кафето Владимир Стоев, или как се рисува в чаша капучино





Източник: truestory





Коментари

горе