Антон Дончев с награда за най-добър роман, дари я на БАН и Бачковския манастир



Акад. Антон Дончев е носителят на Голямата награда за най-добър роман на фондация "Пелин Пелинов". Големият български писател бе отличен за трилогията "Сянката на Александър Велики".

Той получи грамота и сумата от 5000 лева. Церемонията бе в "Червения салон" на плевенското село Върбица, където е седалището на фондацията, и съвпадна с 80-годишния юбилей на нейния учредител и председател - писателя Пелин Пелинов, почетен гражданин на Плевен.

Трилогията "Сянката на Александър Велики" е достойна за Нобелова награда. Нейният автор е пример за това, че ако не можем да умрем за България като Ботев на Вола, можем да бъдем нейни достойни строители" мотивира наградата Пелин Пелинов. "Страната ни ежедневно трябва да се съзидава, тухла по тухла, и всеки от нас трябва да има своя принос. Затова дарявам паричната си награда поравно на библиотеката на Българската академия на науките и на Бачковския манастир", заяви акад. Антон Дончев.

Той получи приза от кмета на Плевен Георг Спартански. "В присъствието на такива титани на словото мога единствено да замълча и да попивам от мъдростта им", каза Спартански.


Четете още:

🔴 Легендите за Аладжа манастир разказват за скрити съкровища

🔴 МОЯТА МАЛКА РЕЧ НА ОМРАЗАТА (ЧАСТ 1)

🔴 Внимание! Отровата Трансглутаминаза в храните слепва органите ни





Източник: 24 часа





Коментари

горе