Дяволският мост, Чудните мостове и още 50 от най-забележителните и мистични мостове в света



Древен, обрасъл с растителност, мистично обгърнат с мараня, мъгла или пръски вода мост – това е гледка, от която човек дълго не може да отвърне поглед. Когато сравниш един такъв мост, създаден от човешка ръка, на която без съмнение е диктувал мозък, озарен от Божията промисъл или просто казано надарен с гениалност, с такъв, изваян от природата, се изправяш пред невъзможния избор да определиш кое творение е по-изумително и необяснимо. Онова, с което смайват мостовете, създадени от хората, като оставим настрана висшата инженерна и архитектурна мисъл, е свидетелството за силата на човешката воля и дух, способни да оставят своя отпечатък и на най-дивото и негостоприемно място. Това, с което изумяват природните феномени като нашите Чудни мостове, е невидимата сила, способна да моделира земната твърд подобно на пластилин в ръцете на дете…

Вероятно мнозина от вас се питат как всичките тези многовековни мостове с каменна конструкция във формата на арка се издържали на времето, ерозията и природните катаклизми, за да стоят непоклатимо на местата си и днес – съвременността, в която компютри и гигантски машини прокопават и изграждат конструкции, които в миналото биха отнели години и хиляди човекочаса труд, за броени дни или седмици. Тъй като тук става дума за точни науки, не е възможно издръжливостта и надеждността на тези мостове да бъдат обяснени в детайли, без солидни теоретични познания в съответните области. Ето защо ще кажем само, че устойчивостта на арката се осланя на нейната собствена тежест – камъните, които поддържат една арка, не биха могли да останат на местата си, без над тях да има други камъни, които да ги затискат.

Ето защо изграждането на един такъв мост не е било никак проста задача. В повечето случаи преди полагането на камъните на арката работниците са построявали дървена рамка, която се премахвали едва след поставянето на основите на моста.

Галерията, която ще разгледате по-долу, всъщност представлява своеобразна класация на представените мостове, тъй като редът на фотографиите е определен от гласовете, които всяка от тях е получила от потребителите на Bored Panda – един от най-популярните сайтове за споделяне на произведения на визуалните и приложните изкуства с общност от над 1 милион души, много от които професионалисти или любители с компетенции и познания. Или иначе казано макар никоя от галериите и по-конкретно отделните фотографии, публикувани в Bored Panda, да не е интелектуална собственост на сайта и същите да могат да бъдат открити на много други места в мрежата, включително в персоналните сайтове на авторите-артисти, щом даден проект или фотографска серия бъдат публикувани там и попаднат в графа "Популярни", това вече е гарант за високи художествени достойнства и заслужено внимание от страна на интелигентната публика.

Казваме всичко това, както като аргумент в подкрепа на редакционната ни политика да публикуваме галерии, генерирани и разпространявани от Bored Panda, така и за да придадем допълнителна тежест на факта, че мостът над река Арда, намиращ се в Горнотракийската низина в непосредствена близост до селата Дядовци и Латинка, е поставен на второ място, отстъпвайки единствено на моста Ракотц в Германия. Ако искате да дадете своя глас в подкрепа на Дяволския мост, можете да го направите, като дадете своя положителен вот ТУК (необходима е регистрация или свързване на Facebook профила ви със системата на Bored Panda). Самата фотография е дело на Евгени Динев, чийто фотографски албум в 500px, съставен предимно от пейзажи, има близо 1 500 000 прегледа и 114 000 харесвания – цифри, които сами по себе си би трябвало да ви накарат да отделите време и да разгледате спиращите дъха творби на 38-годишния български артист от Бургас.

Няколко думи и за Дяволския мост, който през XXI век навлиза в петото си столетие. Той и построен по заповед на османския султан Селим I, а според легендата името му произлиза от сделката, която младият майстор Димитър от с. Неделино, който го е проектирал, е сключил с Дявола, залагайки собствения си и живота на своята любима. Смята се, че по някакъв начин майсторът е успял да "вгради" в моста образа на Сатаната, използвайки скалата, намираща се точно под най-високата част на свода му. Евгени Динев е създал този кадър точно преди 6 години – през ноември 2008 година, и може би не знае, че има всички шансове да класира Дяволския мост на първо място в класацията на Bored Panda, допринасяйки за още по-голямата популярност на този архитектурен феномен, обявен през 1984 година за паметник на културата.

Мястото сред първите 50 (от над 200) на Чудните мостове е още един повод за удовлетворение от признанието, което неземно красивата българска природа и уникалните паметници на културата получават.

Rakotz Brücke, Германия

Дяволския мост в Родопите, България

Водопада Låtefossen, Норвегия

Multnomah Falls, Орегон, САЩ

Glenfinnan Viaduct, Шотландия

Huangshan, Анхуй, Китай

Планините Пиндос, Гърция

Mullerthal, Люксембург

Ronda, Малага, Испания

Gorge De L'areuse, Швейцария

Gaztelugatxe, Испания

Carrbridge, Шотландия

Stari Most, Босна и Херцеговина

Root Bridge, Индия

Ponte Gobbo, Италия

Hermitage Bridge, Шотландия

Bridge Across The Merced River, Йосемити, САЩ

Tollymore, Великобритания

Gapstow Bridge, Ню Йорк, САЩ

Misarela Bridge, Gerês, Португалия

Basteibrücke, Саксонска Швейцария, Германия

Ponte Della Maddalena, Borgo A Mozzano, Италия

Las Lajas Sanctuary, Колумбия

Bastei Bridge, Германия

Berlengas, Peniche, Португалия

Kemer Bridge, Rize, Турция

Bastei Bridge, Германия

Pont De Zaglia, Gorges De Spelunca (Корсика)

Palaiokaria's Bridge, Гърция

Glenfinnan Viaduct, Шотландия

Sligachan, Isle Of Skye, Шотландия

Eilean Donan Castle Bridge, Шотландия

The Shahara Bridge, Йемен

Solkan Bridge, Словения

Kintai Bridge, Япония

Watford, Великобритания

Японияese Bridge в Hoi An, Виетнам

Tamari Bridge - Грузия

Leshan, провинция Съчуан, Китай

The Bridge Of Lies, Sibiu, Румъния. Първият мост от ковано желязо, изграден на мястото на дървен такъв

Bridge To Nowhere, Whanganui, Нова Зеландия

Pont Du Gard, Франция

Чудните мостове над река Еркюприя, България

Siosepol,Исфахан,Иран

Varda Bridge, Адана, Турция

Бат, Англия

Трикала, Гърция

Johannapark, Лайпциг, Германия

Bridge Of Portitsa, Гревена, Гърция

Мост над река Дрина, Босна и Херцеговина

Şenyuva Bridge, Çamlıhemşin, Rize, Турция

Köprülü Kanyon, Анталия-Турция


Четете още:

🔴 BG невролог откри нова болест

🔴 Дерматолог от Абу Даби дава пари за кино в София

🔴 Татул – светилището на боговете





Източник: Фрамар





Коментари

горе