Цацаров се обяви срещу бурките на публични места



На пресконференция в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров каза, че трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото.

"Доколко държавата трябва да осъществява някаква форма на надзор по отношение на учебните заведения с религиозна насоченост, а също по отношение на правоспособността да се упражняват духовни функции. Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии", обясни Цацаров.

В отговор на въпрос дали трябва да се ограничи носенето на бурки, главният прокурор изрази мнение, че "подобно ограничение трябва да съществува".

"Лично мое мнение е, че на публични места, особено в учебни заведения, жените не трябва да носят бурки. Не бива да пренебрегваме или омаловажаваме ставащото в ромската махала на Пазарджик. И в Белгия имаше такъв процес преди години и виждаме какво стана.

Мнение:

Родените в тази част от света вече изгубиха всичките си илюзии. В един момент те се събудиха и установиха, че деколонизацията не е изпълнила своите обещания. Че онези, които ги освободиха, просто са заместили колониалистите, че арабската левица няма никакви идеи, които дават на младите перспектива за бъдещето. А когато младите не виждат шанс да си намерят работа, да спечелят пари, да живеят нормално, много лесно е да ги купиш с безплатни книги, с красиви обещания за бъдещето им в рая, където ще получат всичко онова, което им липсва в този свят.
А. Андреев (ДЛР, ФАЦ, ДФ), DW*

 Темата трябва да бъде дискутирана много внимателно; при всички случаи трябва да не се посяга на религиозната свобода, но не бива да се позволява религиозният мотив да се използва за непозволена пропаганда, за политически цели и за радикализация", каза още Цацаров.

Вчера пловдивските общински съветници от ВМРО обявиха, че подготвят и ще предложат промени в Наредбата за обществения ред и сигурност в града под тепетата, свързани със забрана на агресивните религиозни символи като бурки, чадори, никаби и хиджаби.

До това решение са стигнали след подновяването на делото в Пазарджик срещу 14-те подсъдими за разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Главният прокурор обаче коментира, че това дело не е свързано с религиозните свободи. Според Сотир Цацаров в момента Наказателният кодекс не дава необходимите "оръжия" в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.

"Това, което се прави в момента, е подготвен почти на 80 процента законопроект за противодействие на тероризма. Той обединява мерките, разписва поведението и задължението на държавните органи в случай на терористична заплаха.

Лицата, които са в съдебната зала в Пазарджик, са обвинени в пропаганда на война - това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на НК е повече от видна", категоричен бе главният прокурор. 


Четете още:

🔴 Възрастни хора отварят домовете си за работливи младежи

🔴 Георги Мамалев: Най-опасни са шегаджиите, които вършат глупости

🔴 Млади дами прегръщат с патриотична цел





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе