Рейгън в Южния парк?



Трябва да е на кон и очите му да светят.

Паметник на президента Рейгън в Южния парк на столицата! Чудесна идея, защото ще внесе баланс в политическия живот.

Всеки път, когато младата русофобска интелигенция боядиса през нощта Паметника на съветската армия, русофилската ще има какво да боядиса в отговор. После двете агитки ще си разменят местата и ще търкат с вода и сапун до пълен блясък.

Размяната обаче ще е неравностойна, защото Паметникът на съветската армия е огромен мемориален комплекс, докато според плановете Рейгън ще е само една 3-метрова фигура. Затова аз предлагам президентът да бъде на кон, а може би и да води още 2-3 коня със себе си, както подобава на ковбой, който е тръгнал на дълго пътешествие.

По принцип Рейгън е известен точно така. Още в холивудския си период често играе ковбойски роли и публиката е свикнала да го вижда все на седлото. Като президент пък прекарва всичките си ваканции, яздейки в ранчото си в Калифорния. Той е може би най-фанатичният ездач сред всички американски президенти. Един от известните му лафове е, че “най-доброто нещо за човешката вътрешност е конската външност”. Но може би го превеждам малко грубо. По-благозвучно би било “най-доброто за душата на човека е тялото на коня”. Нещо като “здрав човешки дух и здраво конско тяло”.

Благодарение на постоянната езда Рейгън запази елегантната си фигура до дълбоки старини. Победен от алцхаймера, когато вече не си спомняше кой е, той все още яздеше. Но докато бе президент, до него Горбачов изглеждаше като селски артелчик. Като застанат пред камера двамата, човек веднага виждаше защо комунизмът си отива. Разбира се, най-контрастната американо-руска двойка на всички времена бяха Кенеди и Хрушчов. Изглеждаха като английски лорд със своето расово прасе, които отиват на изложение.

Но истината е, че красивият външен вид на президента Рейгън криеше болнав ум. Тази седмица се навършиха точно 30 години от покушението срещу Рейгън, само два месеца след началото на първия му мандат.

Президентът отива да се срещне с профсъюзни лидери във вашингтонския “Хилтън”. На излизане го причаква откачалката Джон Хинкли с малокалибрен револвер. За две секунди той успя да изгърми всичките 6 куршума. Един от тях влиза под ръката на Рейгън и засяда само на инч от сърцето. Когато го закарват в хирургията, той намира сили да разсмее лекарите с лафа: “Надявам се, че всички тук сте републиканци”.

Миналата година американският телевизионен водещ Бил О’Райли издаде книгата “Да убиеш Рейгън”, част от поредицата му за известни исторически личности. Според книгата излиза, че след покушението Рейгън често не е бил пълноценен умствено, а на моменти е изпадал в пълна деменция. Близките му сътрудници са се колебаели дали да не го пенсионират. Излиза, че гробокопачът на съветския комунизъм не е бил на себе си.

Това е поредният пример, че президентството може да работи чудесно и без президента. Всъщност работата на президента се върши от професионалисти, които понякога се водят негови лични помощници, а поняга са министри. Президентът е само пионка.

От дългия очерк на Джефри Гордман, озаглавен “Доктрината Обама”, излиза, че външната политика на САЩ не се води от президента, а от неговите подчинени. И те го вкарат в коловоз, от който не може да излезе. Защото Обама в повечето случаи е подведен – я от войнствената и кръвожадна държавна секретарка Хилъри Клинтън, я от Саманта Пауър, представител на САЩ в ООН, я от някой друг негов влиятелен приближен. Зад тях пък стои кабалата на “мисловните танкове” и цялата експертна общност, която постоянно се опитва да го вкара в някоя глупава война. Те са виновни за Ирак, Сирия, Либия, президентът просто не е можел да каже “не”.

Тезата, че американският президент е само кукла на конци, е доста стара. Аз я помня поне от 50 години. Понякога тя е вярна, понякога – не. Например Франклин Рузвелт е изключително силен самостоятелен играч. Той нарушава всички правила на върхушката и променя и американската, и световната история. Линдън Джонсън бе много силен играч, но се заплете във Виетнам. Преди него Кенеди започна като лидер с големи планове, но мафията го застреля.

Рейгън е обратното на всички тях. Той е посредствен актьор, но е лансиран от ФБР. В началото е ляв демократ, почти социалист. За малко да влезе в комунистическата партия. После го насочват да се запише при републиканците и да прави дясна революция. Като президент просто вади късмет - икономиката на САЩ навлиза във възходящата крива от цикъла, а Горбачов решава да прави перестройка. И двете биха се случили независимо кой е американснки президент, но именно Рейгън беше на правлния пост в правилното време, така че да обере плодовете. С което той си заслужи паметник в столицата на една държава, която той дори не знаеше къде се намира.Руските лидери също биват ту кукли на конци, ту силни и волеви личности. Например Сталин е бил могъщ самостоятелен играч, докато Брежнев се носеше по течението. И двамата имаха много паметници, но следващите ръководители ги махнаха.Най-предвидлият играч обаче се оказа Тодор Живков.

Той сам нареди да му махнат паметника в Правец, докато още беше на власт. И то след 30 години управление, когато лидерите вече са напълно оглупели от властта.

Но ако трябва да се слага паметник на американски президент, аз лично бих предпочел Франклин Рузвелт. Той вади страната от дълбока депресия и поставя основите на американския просперитет. Наричат го “предател на своята класа”, защото е богат аристократ, който минава на страната на бедните. Другата му голяма заслуга е, че си изиграва блестящо картите по време на Втората световна война. От нея САЩ излизат като най-големия победител, наследник на Британската империя и властелин на Европа. Може би най-внушителният политически мемориал на света е посветен именно на Рузвелт и е разположен в централния парк във Вашингтон.

Но уви, България се намира под крайнодясно управление и затова ще издигне статуя на манекена на десните реформи в САЩ. Сега в момента ни трябва именно ляв реформатор като Рузвелт, но ние ще се молим на олтара на ултрадесния манекен Рейгън.

Както и да е, ако ще е Регън – Рейгън да е. Но нека поне го сложим на кон. Не е зле авторът да добави и светещи очи като на цар Самуил. Така той ще гледа гневно надолу, към неизбежните демонстранти от “Атака” и нейния винаги гневен предводител.


Четете още:

🔴 Циганин във Фейсбук: Където видя българин, ще яде нож (снимки)

🔴 Виж бележника на Петър, който уши роклята на Кейт Мидълтън

🔴 Благотворителна инициатива "Прегърни ме за един лев" в Сандански (видео)





Източник: 168chasa





Коментари

горе