Държавата зачерква едни спортове. Не помага на други



През миналата седмица правителството взе решение да пренасочи 35 милиона лева, предвидени за ремонт на Зимния дворец, за изграждане на новата зала “Арена Бургас”.

Спортният министър Красен Кралев даде доста интересно обяснение пред в. “Дневник”. Че се подготвя ново задание за ремонт на залата в Студентски град, която в бъдеще ще се използва само за тренировки и вътрешни състезания. Парите се дават за друг обект с “национално значение”. А провеждането на международни състезания в Зимния не било приоритет на държавата.

По този начин правителството практически зачеркна зимните спортове. Обрече ги. Фигурно пързаляне, хокей на лед и шорттрек разчитат на въпросните домакинства - най-често на световни юношески първенства, за да се издържат. Те получават нищожни пари от бюджета, а ако новият закон за спорта се приеме в предложения вариант, скоро няма да вземат нищо. Нула. Там е записано, че федерации с по-малко от 20 клуба членове няма да получават публични средства. Разбирай държавни, такива от обществени поръчки, от Европа… Федерации с по-малко от 15 клуба пък изобщо няма да бъдат лицензирани.

Това ще е краят на някои зимни спортове. Нека сме наясно: хокеистите знаят, че няма как да стане така, че да почнат да спорят с Канада и Русия. А необходимо ли е? Какво пречи да има момчета и момичета, които играят тази прекрасна и велика игра, било то и на ниско ниво? Не може да се очаква от всички да са световни и европейски шампиони на най-високо равнище. А то останаха ли такива вече в родния спорт? Погледнете десетката за Спортист на България. За миналата година нямаме нито един световен шампион в олимпийски спорт.

Между другото, “ледените рицари” изпратиха успешна зима, в която младежите взеха сребърен медал в Мексико, а юношите бронз в добрия стар, но вече доста амортизиран Зимен дворец. Вярно, в III дивизия, но честно ли е да се очаква нещо повече?

Зимните дисциплини си осигуриха най-плодоносния сезон в последните години. Катрин Маноилова спечели два бронза в шорттрека на Зимните младежки олимпийски игри. Валентин Миладинов също грабна бронзов медал в отборния ски бордър крос. За подвига на Радослав Янков в сноуборда вече знаят всички.

Как обаче Катрин Маноилова ще последва Евгения Раданова, ако няма зала, в която да тренира? Как ще има още момичета и момчета след Катрин? Министър Кралев често обича да говори за “здрава нация”. Може би е хубаво някой да му обясни, че някои родители пращат децата си да тренират хокей, фигурно пързаляне или шорттрек като лек срещу астма, тъй като дишането на ледени изпарения помага. Лекарите ги насочват на зимните пързалки…каквито всъщност нямаме в България.

Катрин Маноилова с единия от медалите си от Лилехамер тази зима.

50 милиона са безумно много за обновяване на зала. На толкова бе оценен ремонтът на Зимния от предишното правителство. Не друг, а Евгения Раданова го спря. Защото ощетяваше държавата. И спорта. 35 милиона за ремонт също са много. Наши източници споделиха пред Viasport.bg смущаващи неща от заданието за вече отменената обществена поръчка.

А хората от трите зимни спорта искаха само едно - приличен ремонт на Зимния с нова инсталация за леда, нова машина за чистете на леда, отопление в залата и малко по-добри условия за зрителите. Кралев обещаваше такъв ремонт. Хората с по-модерно мислене в тези спортове мечтаят за изграждане на няколко малки арени из България - само с игрище и съблекални. Да могат да ги ползват аматьори и такива, които организирано практикуват даден спорт. 

35-40 милиона ще стигнат за ремонт на Зимния, за 2-3 такива пързалки и за изцяло нова зала за лека атлетика, която да бъде само за Царицата. Като наскоро откритата в Белград, която е направена максимално практично. И в никакъв случай не струва 35 млн. Отново давам любимия си пример със Сърбия. Тази страна не е в Европейския съюз и хората там живеят по-зле и от българите. И там има демографска криза… Но пък няма еврофондове, а Сърбия продължава да е световна сила в спортовете, в които винаги е била.

Това е закритата зала за лека атлетика в Белград. Много хубаво, но отвън не изглежда впечатляващо и не е особено "престижно" пред нея да се реже лента от български управник. Няма да се види хубаво "по телевизора"...

Колкото до “Арена Бургас”, позволете да бъдем скептични доколко тази поредна “многофункционална зала” наистина ще служи на лекоатлетите. Първо, тя ще коства повече от 41-42 млн., колкото излиза в момента.


Как ще им служи, кои ще я ползват, как и за колко време през зимата? Ще има ли хотелска част, така че да може да се направи един свестен лагер там и да се изкърват пари от чужденци? Колко време ще стои пистата за лека атлетика? С кои спортове Царицата ще дели арената? И какво ще стане с останалите зали на Бургас, които приютяват спортовете баскетбол, волейбол и хандбал? Ами столичната зала “Фестивална”, която също трябваше да се ремонтира? Въпросите са много.

Онзи ден  bgathletic.com написа, че проектът за залата край морето се доработва, че там ще има мол и офиси. По този начин Община Бургас и държавата явно търсят спасителен бряг за издръжката на съоръжението. 

Това означава изкривяване на идеята. Питайте хората във волейбола и баскетбола доколко “Арена Армеец” помогна за развитието на спортовете им. Волейболистите спечелиха една олимпийска квалификация и стигнаха полуфинал на европейско. Не е ли по-добре обаче да работиш за това да имаш поколения, които да побеждават навсякъде по света на големи първенства. Това не пречи да има и домакинства, разбира се.

 

"Арена Бургас" по първоначалния проект.

Колко още големи зали обаче трябва да построим, за да се разбере, че в този момент българският спорт имат нужда от друг подход? Колко още стадиончета ще се вдигнат в села със 100 души население, че да може после премиерът да се хвали колко евросредства сме усвоили?

Красен Кралев твърди, че трябвало да се вземат домакинства само в спортове, които са популярни и (или) обществено значими, та да привличат и подрастващи. Ами щом е така защо държавата отхвърли идеята за нов национален стадион, с който да се приеме поне финал на Лига Европа, примерно?

Въпросите наистина са много и те се роят заради “практиките” на поредното безпринципно управление. Управление без ясни критерии, без проект за младите хора и без реформи. Без визия за правилно подреден спорт. Това се случва в държава, в която управленците искат да режат ленти на съвременни “паметници”, построени с две и три наум. И с обществени средства, надвишаващи значително реалната цена.

За финал - ако не сте разбрали, залата в Бургас се строи от консорциум, в който е свързваната от някои медии сДелян Пеевски фирма “Водстрой 98”.

Съжалявам, май оттам трябваше да почна и да не ви губя времето след това.



Четете още:

🔴 Мазило при разширени вени

🔴 Важно! НОИ обяви кога започва изплащането на априлските пенсии с Великденските добавки

🔴 Използвайте 4 природни средства за подобряване на слуха





Източник: viasport





Коментари

горе